TEMA DEL DIA
Portada 21/06/2015

El pacte del Consell tornarà a exigir a tots els funcionaris saber català

El requisit fou eliminat per l'actual equip de govern en funcions de Salom (PP)

Q. Torres
2 min
Miralles (PSIB), Jurado (Podem) i Ensenyat (MÉS), amb l'acord programàtic del Consell / A.C.

PalmaL'acord programàtic del Consell de Mallorca al qual han arribat PSIB, MÉS i Podem són 17 pàgines que inclouen compromisos concrets en totes les àrees que gestiona la institució. Compromet els consellers insulars de les tres formacions a aplicar les polítiques acordades, a aprovar els pressuposts anuals i a defensar públicament les accions aplicades independentment de qui les executi. Una de les mesures que s'han pactat consisteix a tornar a exigir als funcionaris que sàpiguen català.

“Es modificarà la relació de llocs de treball per tal d'incloure com a requisit a tots els llocs el català”, diu el document en l'àrea de funció pública. També compromet a “revisar, unificar i aclarir els criteris retributius”.

L'equip de govern, ara en funcions, presidit per Maria Salom va acabar eliminant per regla general el requisit de conèixer el català per poder fer feina a la institució insular després que la majoria absoluta de José Ramón Bauzá modificàs la Llei de funció pública perquè als empleats públics a Balears no els calgués conèixer la llengua pròpia. Ara la nova majoria d'esquerres tornarà enrere aquesta reforma i institucions com el Consell de Mallorca ja s'han compromès a demanar de nou coneixements de català als seus empleats públics.

El retorn del català com a requisit per a la funció pública al Consell és una de les 15 “principals mesures força”. Les 15 principals actuacions comprometen les tres forces a fer un Consell “més participatiu”. En aquest sentit, “com a primera mesura es farà una audiència pública per sotmetre a la ciutadania el programa de govern, com també l'aprovació d'un pla real i transversal de participació”. La segona mesura força és la gestió política transparent i, en aquest punt, es publicaran les agendes de tots els càrrecs de la institució. La tercera és aturar la importació de fems de fora de les Illes Balears. I la quarta, l'aprovació d'una moratòria de noves grans superfícies comercials.

En l'àmbit de l'obra pública, PSIB, MÉS i Podem es comprometen a canviar el model de carreteres existents fins ara, reduint la dimensió dels projectes de carreteres i millorant la xarxa viària secundària. Un dels projectes que es redimensionarà és el de la carretera Llucmajor-Campos. També s'aplicarà el pla de gestió de la serra de Tramuntana i es reactivarà l'Agència de Disciplina Urbanística.

En l'àmbit social, s'activarà un pla de lluita contra la pobresa, especialment la infantil; es potenciaran les polítiques d'igualtat i joventut; i es crearà un servei d'urgències socials de Mallorca, que estarà actiu les 24 hores al dia i els 365 dies de l'any. Per altra banda, es dotarà de contingut l'Assemblea de Batles i es reactivaran les inversions estatutàries en matèria de cultura, que permetran posar en marxa el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, Can Weyler i Bellpuig. Es negociaran les competències que pertoquen al Consell per l'Estatut i s'exigirà la modificació de la Llei de finançament dels consells. Finalment s'impulsarà l'administració electrònica per fer del Consell una institució moderna, àgil i eficient.

L'acord compromet els partits que el signin a crear una comissió de coordinació i seguiment paritària, en la qual es resoldran també les discrepàncies que puguin aparèixer. Els portaveus dels tres grups, a més, hauran de mantenir reunions preparatòries dels plens.

stats