Cimera europea
Balears 20/07/2013

Crida a la unitat davant "la deconstrucció del relat europeu"

Els ministres d'Afers Exteriors es reuneixen a Palma i animan a votar per una "reforma solidària" i una "agenda per l'ocupació" a les properes eleccions europees

Ep / Arabalears
2 min

PalmaEls ministres d'Afers Estrangers de la UE han fet una crida a la unitat entre els països de la Unió davant la "deconstrucció del projecte europeu", segons ha afirmat el responsable espanyol del ram, José Manuel García-Margallo .

García-Margallo ha comparegut en roda de premsa acompanyat pel seu homòleg alemany, Guido Westerwelle, després de les reunions del Grup de reflexió sobre el Futur d'Europa que s'han desenvolupat a Palma aquest divendres i dissabte. El ministre espanyol ha assegurat que "fora d'Europa no hi ha salvació "i que cap dels països europeus podria afrontar tot sol" els reptes del nou món ".

Durant la compareixença, ha explicat que les conclusions de les trobades amb els 17 ministres d'Afers Exteriors s'han recollit en el document titulat 'Una Europa forta, competitiva i compromesa, més solidària i amb una major presència al món', en què s'incideix en què "només units podem fer que la nostra veu se senti millor en un món cada vegada més competitiu".

En aquest sentit també s'ha pronunciat Westerwelle, que ha assegurat que cap país d'Europa pot trobar-se en una situació positiva si altres països europeus estan en una negativa. Segons ha dit, seria "il·lusori i ingenu pensar que un país d'Europa pot deslligar-se de la sort europea".

Eleccions europees

En relació a les pròximes eleccions europees, "que determinaran el destí d'Europa a la primavera de l'any que ve", el document aprovat recull que aquesta cita suposarà un "moment decisiu per fixar el curs del futur d'Europa". A més, el document fa una crida als ciutadans perquè participin en els comicis i els seus sufragis es converteixin en vots "a favor d'una reforma sòlida i una agenda per l'ocupació".

"Europa és molt més que un mercat i una moneda comuna", ha manifestat el ministre alemany, que ha remarcat la necessitat de superar la crisi econòmica i financera. Així, ha indicat que "estem tots en el mateix vaixell" i que l'economia del seu país no estarà en una bona situació si els països veïns no gaudeixen d'aquesta.

Westerwelle també s'ha referit a la competitivitat. En aquest sentir, ha destacat la necessitat que s'estableixin pautes perquè aquesta augmenti. En cas contrari, adverteix el ministre alemany, els joves europeus es trobaran en "pitjors condicions" que els d'altres països com l'Índia, la Xina o els d'altres "centres de poder" que encara no han estat identificats.

Espionatge dels EUA

D'altra banda, García-Margallo i Westerwelle han estat preguntats en relació a la polèmica generada sobre els programes d'intercepció de les comunicacions dels EUA a Europa. Així, mentre l'alemany s'ha remès a la roda de premsa oferta per la cancellera el divendres, García-Margallo ha recordat que a Espanya ja s'han aprovat iniciatives en comissió sobre aquesta matèria i ha indicat que s'ha de compaginar la seguretat amb els drets humans i el dret a la privacitat.

stats