APAEMA no es fia de Medi Ambient i vol saber per on han esquitxat

Els productors d'agricultura ecològica demanen el traçat exacte de les fumigacions per comprovar si s'ha complert el compromís de no ruixar plaguicida damunt cultius ecològics

L'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica s'ha reunit avui amb el servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient. L'entitat volia explicacions sobre els "errors massius" en el mapa de les parcel·les inscrites com a cultius d'agricultura ecològica que ha denunciat aquest cap de setmana arran de les múltiples queixes rebudes per part de pagesos. Les parcel·les no registrades en el mapa podrien ser més d'un miler i les hectàrees que han quedat fora de la cartografia podrien comptar-se per molts de milers.

"Han reconegut que el mapa està equivocat. Segons ells, el mapa ja estava corregit abans que començassin les fumigacions, però no les tenim totes", ha assegurat després de la reunió el tècnic d'APAEMA, Nofre Fullana. Per això, Sanitat Forestal s'ha compromès amb els productors ecològics que els proporcionarà el traçat exacte (que queda registrat amb un sistema GPS) que fan els helicòpters i avionetes de Tragsa que efectuen les fumigacions. Així, superposaran aquest traçat amb la cartografia i comprovaran si el compromís de no esquitxar els cultius ecològics s'ha complert o no.

"Se'ns ha dit que hem creat alarma social", ha explicat Fullana, qui s'ha queixat en nom d'APAEMA al Servei Forestal que "no s'ha gestionat bé la informació cap a la ciutadania i cap als pagesos ecològics". "Hem demanat també més transparència i molta més informació per a tothom", hi ha afegit. De fet, a partir d'avui les zones de fumigació de l'endemà es poden consultar a la web de Sanitat Forestal.

Més continguts de