Els agricultors ecològics s'aixequen contra el pla de fumigació del Govern

Consideren que el producte que es vol utilitzar contra la processionària del pi, el Dimilin, constitueix un "risc innecessari" per al medi i demanen que s'aturi la mesura

Els agricultors ecològics de les Illes, agrupats en l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca (Apaema), la de Menorca (APAEM) i el Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE), s'han aixecat contra el pla de fumigació aèria que té previst engegar el Govern de José Ramón Bauzá i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de Biel Company durant les properes setmanes contra la processionària del pi i n'han demanat l'aturada immediata.

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ha planificat la fumigació de 27.000 hectàrees amb 90.000 litres d'una mescla d'oli parafínic i d'un insecticida anomenat Dimilin Oleoso B, el principi actiu del qual, el diflubenzuron, és un potent inhibidor del desenvolupament dels estadis de larva. En la nota de premsa que s'ha fet pública, s'apunta que "tot i que només estigui present amb una concentració de l'1,5% i que el pla de fumigació evita les finques inscrites al CBPAE", aquest principi actiu és molt perillós i diferents estudis han demostrat que pot tenir "efectes gens menyspreables" sobre les poblacions d'abelles. A més, s'indica que un dels metabòlits del diflubenzuron, la 4-cloroanilina, és classificat per l'Agència de Protecció del Medi Ambient dels Estats Units (US EPA) com un probable carcinogen per als humans.

Pels agricultors i apicultors ecològics, aquest pla constitueix "un risc innecessari" per al medi ambient illenc, ja que "existeixen alternatives viables" i permeses en l'agricultura ecològica com el Bacillus thuringiensis. Els pagesos i apicultors han expressat el seu "desconcert i indignació" davant el retorn a pràctiques "que semblaven superades fa anys".

Cal recordar que el GOB ja va denunciar el 25 de setembre que aquesta campanya de fumigació amb Dimilin contradiu l'informe de sostenibilitat ambiental del pla de lluita contra la processionària.

Més continguts de