NOUS CONSISTORIS
Portada 12/07/2015

Els ajuntaments passen els plens als horabaixes

Sencelles n'és l'excepció i aprova fer les sessions al migdia

M. Bonnín
2 min
Ple de l'Ajuntament d'Alcúdia.

ManacorEl canvi d'horari de les sessions plenàries és una de les mesures més impulsades pels nous ajuntaments progressistes que es varen constituir fa un mes a Mallorca. Si bé la tendència és passar els que es feien als matins a l'horabaixa, també hi ha excepcions. L'equip de govern de Sencelles (El Pi, PSOE i Volem) ha canviat l'hora dels plens de l'Ajuntament, que seran a les 12 del migdia, un horari molt poc comú en ajuntaments petits i que dificulta l'assistència dels ciutadans i dels regidors que tenen una altra feina.

MÉS per Sencelles presentarà una moció en el proper ple perquè les sessions continuïn sent els horabaixes a partir de les 18 h. L'agrupació considera contradictori que, per una banda, l'Ajuntament tingui un reglament de participació ciutadana aprovat i disposi d'una regidoria de Transparència i, per l'altra, prengui aquesta mesura, tal com ha destacat a través del seu blog. El PP també ho ha criticat a través del seu butlletí.

Horabaixes

Calvià, Marratxí, Inca, Alcúdia, Manacor i Bunyola, entre d'altres, en canvi, duran a terme el primer ple ordinari de la legislatura en horari de capvespre i no al matí com durant el passat mandat, en què el Partit Popular governava als sis municipis. En el cas d'Inca, les sessions es faran el darrer dijous de mes a les 19.30 h i les d'Alcúdia seran a les 20 h, per exemple. Aquesta mesura està enfocada a facilitar la participació de la ciutadania.

Binissalem és un cas diferent. Tot i que encara no s'ha pres una decisió, l'agrupació MÉS (a l'oposició) ha proposat que els plens es facin els dissabtes dematí, una proposta que es considerarà a partir del proper setembre. El canvi estaria motivat perquè, precisament, als horabaixes no hi ha pràcticament assistents.

En altres ajuntaments també es canviarà el reglament de les sessions plenàries per permetre que el públic hi prengui la paraula, com en el cas de Marratxí i Bunyola. Aquesta és una pràctica que ja es du a terme en altres municipis més petits.

Transparència

També s'incorporaran noves mesures per afavorir la transparència, una passa prèvia necessària a l'hora de fomentar la participació, tal com han fet notar algunes agrupacions de municipis com Artà i Pollença. Mentre que al municipi de Llevant ja s'han començat a penjar a la web els materials que es discuteixen en els plens, a Pollença s'ha activat un 'Portal de Transparència' també amb aquesta finalitat.

stats