ALARÓ

Els Cossiers celebren la primavera a Los Damunts

El municipi celebra el mes de Maria amb els seus balls al nucli històric

Els Cossiers d’Alaró celebraren ahir el mes de Maria amb els seus balls al barri de Los Damunts, el nucli històric del municipi. Tal com s’instaurà fa 21 anys, quan es recuperà la dansa cossiera al poble, el darrer dissabte de maig fan la volta pels estrets carrers d’aquesta barriada.

Els sis cossiers i la dama donaren el sus a les 18.30 i ballaren fins a les 20.30, hora en què se celebrà la tradicional missa a la plaça de Cabrit i Bassa, durant la qual els cossiers feren el ball de L’oferta. En cada aturada mostraren diferents peces, com el peculiar -i difícil- ball de L’embull, a la clastra de la Bastida.

Els cossiers d’Alaró surten dos dies l’any: a l’agost, el dia del patró, sant Roc; i el darrer dissabte de maig. La dansa es recuperà gràcies a la iniciativa popular per Sant Roc de 1992, després d’haver estat prohibida durant la dictadura franquista.

Antigament, els cossiers sortien a ballar els dies 15 i 16 d’agost. Això canvià quan es recuperà la dansa i es decidí transportar-la fins al barri on se situa l’origen del municipi, per les festes de maig.

El grup està format per sis cossiers i la dama, que està interpretada per un home, com també passa a Montuïri. El dimoni els acompanya en alguna dansa i sempre acaba vençut, com un símbol de la victòria del bé contra el mal. El paper del dimoni en la festa alaronera, però, no acaba aquí, ja que pel recorregut encalça els al·lots del poble.

Tot i que els cossiers d’Alaró es varen prohibir el 1939, hi ha constància d’alguna ballada abans de la seva recuperació. A finals dels 80, Francesc Vallcaneras elaborà una investigació històrica, amb entrevistes a antics cossiers. Com a resultat, en sortí un llibre publicat el 1990. Al mateix temps, un grup de voluntaris es juntà amb l’objectiu de recuperar la festa. D’ençà del primer nou ball, cada any han estat puntuals a la seva cita per Sant Roc i el darrer dissabte de maig.

La festa al municipi del Raiguer havia començat hores abans, amb jocs infantils i la pujada dels gegants des de la plaça de la Vila. Conclogué amb una torrada popular i gresca amb els xeremiers.

Manacor

Els cossiers de Manacor també han ballat enguany. Ho feren divendres per donar el tret de sortida a les fires i festes del municipi. En aquest cas, començaren els balls davant ca la dama, al carrer Francesc Gomila, i continuaren un llarg recorregut aromatitzat amb el romaní que repartiren entre els que els seguien, fins a rebre el pregoner de les festes, que era el poeta i empresari Josep Lluís Aguiló. El proper ball serà el diumenge 8 de juny.

Més continguts de