ESBORRANY DE REGULACIÓ

Alcúdia no té ordenança per l’ocupació de la via pública

La batlessa admet que no s’atengué qui la denuncià per prevaricació

La ciutat d’Alcúdia, que disposa d’una gran zona de bars, terrasses i botigues que treuen el gènere al carrer, no diposa de cap ordenança d’ocupació de la via pública. La manca de regulació i de control sobre els restauradors que volen ocupar un tros de carrer o de plaça per dur a terme els seus negocis va sortir ahir a la llum durant la discussió en la sessió plenària sobre la denúncia que un veí va interposar la setmana passada contra la batlessa, Coloma Terrassa; i el tinent de batle, Juan Luis González, per un presumpte delicte de prevaricació per omissió. El veí els acusa de permetre que un restaurant de la família del regidor col·loqui taules davant la seva façana i li obstaculitzi l’accés, entre d’altres molèsties, sense ni tan sols contestar les seves queixes.

Una pregunta del portaveu d’El Pi, Miquel Àngel Llompart, sobre aquesta denúncia va encetar una acalorada disputa entre ell i la primera edil, que admeté que l’Ajuntament no havia atès les queixes del veí i considerà que li hauria de demanar disculpes.

Bàsicament, els dos regidors s’acusaren mútuament de ser els culpables de la suposada irregularitat del restarurant. El 2010 -quan governaven els regionalistes-, el propietari de l’establiment va demanar permís per tal de col·locar les taules, sense rebre resposta. Dos anys després -quan ja governaven els populars-, va procedir a col·locar-les.

Al ple d’ahir, hi assistiren com a públic algunes persones propietaris de restaurants i bars. Tot i que no intervingueren en la discussió, molts d’ells evidenciaren el malestar per la desregulació que viu el municipi i denunciaren favoritismes cap a determinats comerciants. També destacaren que les botigues que ocupen espai públic no estan obligades a pagar, com sí que hi estan els bars.

Ordenança consensuada

Terrassa va anunciar que l’Ajuntament està treballant en la redacció d’un esborrany per elaborar una ordenança d’ocupació de la via pública. La batlessa assegurà que se cercarà el consens i que el text es penjarà al web municipal i s’obrirà un debat perquè veïns, comerciants, restauradors i partits polítics hi puguin dir la seva.

Pel que fa a la denúncia, la batlessa digué que encara no n’ha rebut la notificació. Segons va indicar, l’Ajuntament donarà audiència als propietaris del restaurant i s’encarregarà un informe a la Policia Local. Després, es procedirà a respondre al veí denunciant.

Ahir, l’establiment ja havia llevat part de les taules i cadires de davant la façana del veí, de manera que no arribaven a la porta d’entrada, no trepitjaven la línia groga i no feien nosa per obrir la finestra.

El portaveu d’El Pi també alertà sobre la presència massiva de venedors ambulants a la platja d’Alcúdia. Segons afirmà el regidor, durant un passeig al llarg de tota la platja arribà a comptar-ne 18. Llompart demanà a l’Ajuntament que es dediquin més esforços a eradicar la venda il·legal. La batlessa li contestà que la Policia Local fa tot el que està en les seves mans respectant el marc legal. Terrassa recordà que la problemàtica dels venedors ambulants és la mateixa de cada any, governi qui governi, i que s’estén a d’altres activitats desregulades com els massatgistes o les perruqueries de trunyelles improvisades al carrer que es poden veure arreu de la costa, no només al municipi alcudienc.

Segons el regidor regionalista, no hi ha voluntat política per acabar amb el comerç ambulant. Llompart afirmà que el 2010-2011 (quan ell era primer edil) s’havia eradicat per complet la venda ambulant, una afirmació que la batlessa li va contradir. “Tota la vida he vist venda ambulant”, va dir.