ELECCIONS MUNICIPALS

Alcúdia: quatre partits nous i el factor sorpresa a les travesses

El pacte entre el PP i la regidora trànsfuga del PSM passa un examen complicat

Alcúdia ha estat governat durant els darrers quatre anys per un pacte inèdit entre el Partit Popular (8) i una regidora trànsfuga del PSM, Carme Garcia, que va passar al grup no adscrit (1). Aquesta actuació de qui ha estat edil de Benestar Social va donar la batlia a Coloma Terrassa, que acaba la legislatura amb cert desgast, el deute eixugat i 30 milions de superàvit acumulat. L'oposició ha estat formada per Convergència per les Illes (4) i el PSOE (4), els quals varen aconseguir pràcticament el mateix nombre de vots.

Set partits es presenten als comicis de dia 24. És el mateix nombre que l'any 2011, però amb significatius canvis de sigles. Hi ha quatre partits nous. Un és Gent per Alcúdia, una unió entre el PSM, Esquerra Republicana i independents que suma forces amb l'aspiració d'aconseguir representació al Consistori. El seu cap de llista és Tomàs Adrover 'Poma', independent.

També s'hi presenta Guanyem, que aplega membres d'Esquerra Unida, entre d'altres. Per la seva banda, Carme Garcia, la regidora no adscrita, ha format un altre partit, que du el nom d' Unió per Alcúdia. Una altra raresa alcudienca és el partit Ciudadanos IB, que no és el Ciutadans d'Albert Rivera, tot i que n'aprofita el color carabassa. També n'aprofita el candidat. Es tracta de Francisco Baeza, el mateix que l'any 2011 es presentà pel Ciutadans de Rivera i Pericay.

Dels partits que actualment tenen representació al Consistori, El Pi és el que presenta una cara nova com a cap de llista. Es tracta de l'advocat laboralista Antoni Mir, un candidat de prestigi amb aspiracions a recuperar els vots perduts l'any 2011 per l'agrupació aleshores encapçalada per Miquel Àngel Llompart. Mir no serà principiant al Consistori, ja que va ser regidor d'Aliança Popular durant la segona legislatura de la democràcia.

El PSOE, per la seva banda, torna a presentar Pere Malondra, que serà candidat per tercera vegada i que acumula 12 anys al currículum com a regidor. Els socialistes hauran de fer front a l'aparició d'altres candidatures progressistes, fet que afegeix incertesa al seu resultat.

Pel que fa al Partit Popular, la batlessa Coloma Terrassa repeteix com a candidata. L'any 2011, la seva agrupació va aconseguir un gran augment de vots, que haurà de defensar davant els regionalistes.

Si es descarten les majories absolutes, les combinacions de futurs acords són diverses. Així i tot, s'han de tenir en compte els precedents de pactes entre UM i PSOE, que es podrien reeditar i necessitar altres suports. Vista la formació de govern de fa quatre anys, però, el factor sorpresa també té un lloc a les travesses.