MOBILITZACIÓ CIUTADANA

L'Ajuntament d'Alcúdia reclama la paralització de les obres de la línia d'alta tensió

Primera victòria de pares, mares i veïns després d'una reunió amb els representants de REE i el Consistori

La batlessa d'Alcúdia, Coloma Terrassa (PP), ha sol·licitat a la Conselleria d'Economia la paralització "immediata" de les obres de la línia d'alta tensió de 66 Kv soterrada que ha de passar per dins el centre urbà arran del CEIP Norai del Port d'Alcúdia. És la primera victòria dels pares i mares dels alumnes i dels veïns, que des de fa dues setmanes estan mobilitzats contra el projecte.

L'Ajuntament ha comunicat aquesta decisió mitjançant una nota de premsa després d'una crispada reunió mantinguda aquest dimecres al matí entre Apima i veïns del Port d'Alcúdia, representants de Red Eléctrica Española (l'empresa que s'encarrega del projecte) i representants de tots els grups polítics del Consistori, en què no pareixia possible cap acord.

Preocupats

Hi han assistit més de 70 afectats, que han mostrat preocupació per com la infraestructura pot afectar la salut dels infants i dels veïns. Els responsables de REE, entre els quals hi havia el delegat l'empresa a les Illes, Eduardo Maynau, el director del projecte i un tècnic, han defensat que el camp magnètic de la línia serà molt inferior als màxims de referència establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els pares, però, han contestat amb altres informes que demostrarien efectes nocius a llarg termini.

"No entenem la manca d'informació, l'OMS també recomana informar la població", ha exclamat un dels presents. "Els venedors d'amiant també deien que no era nociu i mira ara", ha dit un altre. Els pares i mares s'assabentaren que la línia passaria arran del centre quan les obres ja havien començat.

Traçat estrany

També han mostrat incomprensió per l'elecció del traçat final. El cablatge, ja en procés d'instal·lació, ha d'unir l'estació de Sant Martí i la d'Alcanada. En un punt del carrer Teodor Canet, gira per fer voltera i passar per devora l'escola, una guarderia i el centre de salut. El fet que el desviament del cablatge esquivi la casa on viu la batlessa provoca sospites entre els pares. El regidor del PSOE Joan Gaspar Vallori ha indicat que el motiu també podria ser evitar haver de pagar a l'Autoritat Portuària, ja que es passaria pel seu terreny. Això no obstant, ni Red Eléctrica ni la batlessa han donat una resposta a aquesta qüestió.

Durant la tramitació del projecte, l'Ajuntament va al·legar perquè el traçat transcorregués per fora del centre urbà, ja que la primera opció era per primera línia de mar.

La lluita continua

"Estam molt preocupats i lluitarem fins al final fins a estar convençuts que la salut dels nostres fills no corre perill", ha dit la presidenta de l'Apima, Josefina Sintes. Els pares i mares no descarten aturar les obres ells mateixos. També continuaran amb una recollida de firmes que ja arriba a les 2.000.

La manca de respostes de l'empresa i del Consistori, sumats als nervis dels assistents, ha tensat la reunió, de més de dues hores. Hi ha hagut crits, aplaudiments i poc respecte pels torns de paraula. La presidenta de l'Apima ha hagut de demanar ordre i serenitat en diverses ocasions.

 

 

 

Més continguts de