OBSERVATORI

Pares i mares, indignats davant un gegant de l'electricitat

El Govern paralitza les obres del cablatge d'alta tensió de REE al Port d'Alcúdia després de l'acció organitzada de l'Apima

La mobilització dels pares i mares del CEIP Norai del Port d'Alcúdia contra la instal·lació d'una línia d'alta tensió soterrada de 66 kv per dins el centre urbà ha tingut resultat provisional. La decisió de suspendre les obres temporalment durant tres mesos s'ha donat en tres episodis.

Reunió a l'Ajuntament: Pares, mares i veïns afectats  es varen reunir amb representants de Red Eléctrica i de tots els grups municipals al Consistori dimecres passat en una trobada que va ser tensa i en què no es varen donar respostes. Armats amb feixos de papers –plens de paràgrafs marcats i frases subratllades amb fosforescent–, d'estudis recollits després d'una recerca per internet sobre les conseqüències a llarg termini que pot tenir l'exposició continuada al camp magnètic de la línia soterrada, els pares i mares havien preparat la reunió. Les altres dues parts implicades, no. No havien obert l'expedient, no havien destapat els retoladors i no van saber contestar la pregunta senzilla que més insistentment va sonar dins la sala de plens: per què no es va decidir seguir el traçat per la via de circumval·lació.

La batlessa demana que s'aturin les obres: La batlessa, Coloma Terrassa (PP),  va sol·licitar al Govern l'aturada provisional de les obres hores després d'una reunió en la qual no s'havia atrevit ni tan sols a comprometre's a dur a terme un ple extraordinari per tractar el tema. Ho va anunciar per sorpresa mitjançant una nota de premsa la redacció de la qual hauria accelerat una telefonada del partit des de Ciutat.

El Govern paralitza l'alta tensió: L'endemà de la reunió, des de la Direcció General d'Indústria i Energia encara no havien rebut la sol·licitud de l'Ajuntament, però ja es mostraren oberts a paralitzar l'obra, vista l'alarma social que havia provocat. Un dia després, anunciaren l'aturada provisional durant tres mesos.

La indignació dels pares i mares és, sobretot, conseqüència d'una total manca d'informació per part de les autoritats en aquest aspecte. Els afectats varen saber que l'escletxa oberta al carrer Teodor Canet havia d'acollir un cable elèctric quan les obres ja havien començat. Reunits en una plaça, després de deixar els nins a escola pocs dies més tard, iniciaren la seva lluita per esbrinar quines conseqüències pot tenir aquest projecte executat a cops de BOE.

Fa pocs mesos, durant una reunió de la Plataforma contra l'alta tensió de Felanitx, un dels participants ho va deixar ben clar: "Ens hem de fer sentir, perquè la mobilització ciutadana és l'únic que pot fer aturar-los".

En el cas d'Alcúdia, s'haurien aturat les obres si d'aquí a dos mesos no hi hagués eleccions municipals? Probablement no. Ara bé, també pot ser que estiguem davant d'un exemple que demostri que els petits David també poden guanyar batalles contra un Goliat, si s'organitzen.