Cultura 31/08/2013

Clàssics i moderns del jazz es troben a Alcúdia

Virginia Labuat enceta el XIII Festival Alcúdiajazz amb un concert a l'aire lliure

Margalida Bonnín
2 min

Alcúdia.El passeig marítim del Port d'Alcúdia, en una sessió gratuïta, serà l'escenari del primer concert del XIII Festival Alcúdiajazz, que s'encetarà avui vespre a les 22.00 amb l'actuació de Virginia Labuat, la cantant i compositora andalusa de veu clàssica i esperit del sud d'Estats Units que acaba de treure al mercat el tercer disc, Night & Day .

Un total de cinc concerts -sis, si es compta el que oferiren Joan Chamorro i Andrea Motis al juliol- i una exposició de fotografies formaran aquest festival, que durarà fins al 28 de setembre i que organitza l'Ajuntament amb la col·laboració de Musicasa, Hotels Viva i Bellavista Club hotel.

Després de l'experiment d'oferir una actuació fora de sala, ideat amb la intenció de "recuperar una de les arrels del jazz, que és la música al carrer", en paraules de la regidora de Cultura del Consistori, Àngela Amer, l'escenari passarà a ser el tradicional de l'Auditori d'Alcúdia. El trepitjaran grans noms del panorama musical actual, entre els quals destaca la cantant Silvia Pérez Cruz, acompanyada per Javier Colina, amb qui presentarà l'àlbum En la imaginación , un disc molt lloat per la crítica i guardonat amb el premi al millor àlbum de jazz i músiques contemporànies dels premis de la Música Independent. La cita serà el 21 de setembre.

Dues setmanes abans, el 7 de setembre, haurà estat el torn del conjunt Cap Pela que, segons confirmà el seu mànager, Àngel Pujol, presentarà algunes cançons inèdites del disc que publicarà a finals d'any. Dia 14 actuarà Jaume Vilaseca Quartet i Ravi Chary, un concert que estava programat per al festival de l'any passat però que es va haver de suspendre a causa d'una lesió de Vilaseca. Clouran aquest XIII Festival Joe Pisto, un dels músics de jazz més reconeguts del panorama estatal, amb Ignasi Terraza Trio.

Ella Fitzgerald, a Mallorca

La fotografia acompanyarà la música en aquesta edició. El 7 de març s'inaugurarà l'exposició Reunió d'absents del jazz , amb imatges del fotoperiodista Oscar Pipkin, que retratà l'època daurada d'aquest gènere musical a Mallorca, quan el festival de jazz de Palma donava l'oportunitat de veure i escoltar personatges com Ella Fitgzerald, Miles Davis, Ray Charles i Tete Montoliu, en els anys 80. Tots ells, i molts més, foren immortalitzats per Pipkin, que ahir destacà el valor històric d'aquestes imatges. Les fotografies, que formen part de l'Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca, es podran veure a l'Auditori.

Amb aquesta nova edició, el festival de jazz posa en primera plana aquest gènere, que durant l'estiu té altres cites consolidades com el festival d'Eivissa o el de sa Pobla.

stats