MEDI NATURAL

L’Albufera enfila el camí de la recuperació

El parc natural pateix manca de manteniment i d’investigació des de fa quatre anys

La zona humida protegida més antiga i extensa de les Illes Balears havia prosperat durant les darreres dècades. L’obtenció del segell de parc natural l’any 1988, juntament amb el pas en mans de l’administració pública anys abans, tingueren com a resultat immediat la garantia de conservació dels seus valors naturals.

No obstant això, el panorama s’ha transformat durant el darrer quadrienni. El parc natural de l’Albufera de Mallorca, emblema de la conservació a Balears, no està en el seu millor moment als ulls dels tècnics que hi treballen i la coneixen. Aquests lamenten l’enorme rebaixa d’inversions, properes al 80%, que ha patit l’espai amb l’anterior Govern. La manca de doblers ha repercutit en una minva del manteniment i una nul·la investigació, cosa que s’ha traduït també en l’acomiadament d’un naturalista i dues persones de manteniment a final del 2012.

La falta d’investigació

La salut del parc natural depèn directament del seguiment i l’anàlisi científica, que permeten detectar els possibles problemes, tenir un control de la riquesa biològica i planificar la gestió a curt i llarg termini. Després de dues dècades elaborant diagnòstics de la zona, la investigació es manté pràcticament paralitzada des de fa 3 anys.“Imagina’t la gravetat de perdre 3 anys de dades sobre la biodiversitat”, exclama Biel Perelló, tècnic de l’Albufera. La inexistència d’aquestes impedeix valorar els problemes de l’espai i les conseqüències de la gestió. “Sovint ens hem adonat que hi havia una espècie rara d’ocell gràcies a l’avís d’un turista”, conta Perelló com a anècdota que reflecteix el descontrol actual.La situació negativa també és deu a mesures puntuals que han desafavorit l’espai, com la mercantilització de les activitats i tallers. Fa uns anys que els interessats han de pagar per realitzar-hi activitats divulgatives que abans eren gratuïtes.

“L’objectiu ha de ser preservar, oferir informació i sensibilitzar, en lloc de recaptar”, diu el personal. El fracàs del cobrament s’ha vist en la pèrdua de més de la meitat de la participació, que passà de 650 assistents el 2011 a 200 dos anys més tard. Per això, l’anterior Govern ja retirà l’accés amb pagament al centre d’interpretació.

Amb el compromís mediambiental manifestat pel nou Govern, el personal de l’Albufera es manté expectant. Si els pressuposts del 2016 són superiors, la inversió s’hauria de destinar a tres qüestions prioritàries: recuperar recursos humans necessaris en àrea de manteniment i vigilància, rescatar els programes de seguiment i d’investigació, i analitzar la situació hidrològica del lloc. També s’estudia la importància d’elaborar un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN), ja que la darrera eina de planificació data del 2002. Això demostra l’abandó actual de l’Albufera i l’anhel per la seva recuperació dels qui l’estimen.

Més continguts de