AIGÜES RESIDUALS
Part Forana 03/09/2015

L'ampliació de la depuradora d'Alcúdia, pendent de fa 7 anys, podrà començar l'any que ve

El projecte supera el darrer tràmit i ja té el finançament disponible

M. Bonnín
2 min
La planta depuradora d'Alcúdia no pot assumir l'augment de població a l'estiu. / Efe

AlcúdiaLa depuradora d'Alcúdia es podrà començar a ampliar a principis de l'any que ve, si no hi ha imprevistos. El projecte, damunt la taula des de 2008, ha passat el darrer tràmit amb el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient, publicat avui al BOIB. "Si no hi ha al·legacions, podrem redactar els plecs administratius i iniciar les obres el primer trimestre de 2016", ha afirmat el portaveu de l'ajuntament, Joan Gaspar Vallori. L'EDAR alcudienc és un dels pocs que no està gestionat directament per Abaqua (Agència Balear de l'Aigua).

Aquest projecte és una modificació del que ja es va redactar l'any 2008 i que es va arribar a licitar i adjudicar l'any 2010 per 4,5 milions d'euros, però que finalment va quedar encallat per manca de finançament. L'actual ampliació, que pràcticament suposa la construcció d'una nova EDAR té un pressupost de més de 7 milions d'euros i adequarà la instal·lació perquè pugui donar servei a una població de 100.000 persones. El projecte inclou la reforma de l'estació de bombeig d'aigües residuals del complex 'Bellevue' i la seva conducció fins a la depuradora.

L'ampliació no necessita estar subjecta a un informe d'Avaluació d'Impacte Ambiental perquè no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient. Segons la publicació de la Comissió, els canvis al projecte aconseguiran que l'efluent d'aigua tingui menys càrrega contaminant.

Davant els problemes de manca de liquiditat del Govern, el pagament de les obres es farà a través d'un Pla 10; és a dir, l'ajuntament avançarà els doblers al Govern, que els retornarà amb aportacions anuals en un termini de deu anys.

Vessaments i males olors

La depuradora d'Alcúdia no està preparada per assumir l'augment de població a l'estiu. Tampoc no ho està l'altra EDAR que dóna servei a la badia, la de Platges de Muro. Mentre que la primera provoca vessaments fecals a prop de la carretera d'Artà, la segona ha causat greus problemes als veïns de diferents polígons de Platges de Muro aquest estiu, amb vessaments que han inundat carrers i fins i tot han entrat dins cases.

Tot i que l'ampliació de la depuradora d'Alcúdia avança, la solució als problemes d'aigües fecals de la de Platges de Muro va per llarg. L'anterior Executiu va apostar per la construcció d'un nou EDAR a Son Bauló (Can Picafort) que havia d'evacuar l'aigua depurada dins la mar mitjançant un emissari submarí. El projecte va enfrontar els ajuntaments de Muro (a favor) i de Santa Margalida (en contra). Després de la presentació d'al·legacions en contra, el Ministeri de Medi Ambient va posar en dubte la idoneïtat del projecte i va demanar nous informes tècnics al Govern. Així mateix, discutí la legalitat de l'actual depuradora de Platges de Muro, ja que està dins zona protegida de l'Albufera.

stats