ALTA TENSIÓ

Red Eléctrica encara no pot reprendre les obres de l'alta tensió d'Alcúdia

Està pendent que es resolgui el recurs de reposició

Les obres de la línia soterrada d'alta tensió al Port d'Alcúdia no començaran el proper dimarts dia 3. Red Eléctrica Española (REE) està pendent que es resolgui el recurs de reposició que va interposar davant l'Ajuntament, quan aquest va decretar-ne la paralització emparant-se en la normativa de renous del municipi, tal com ha confirmat l'empresa avui.

Mentrestant, les associacions de pares i mares d'Alcúdia reclamen al Govern una solució al conflicte i que el traçat es

"Si comencen a gratar, ens posarem davant les màquines"

Fina Sintes Presidenta de l'Apima del CEIP Norai

desviï per la via de circumval·lació, tal com es comprometeren tots els partits durant la campanya electoral. "No volem que la xarxa passi pel casc urbà i menys per edificis sensibles com l'escola", ha afirmat avui la presidenta de l'Apima del CEIP Norai, Fina Sintes.

Els pares i mares sospiten que no es complirà la promesa i asseguren que si les obres tiren endavant les intentaran aturar: "Si comencen a gratar, ens posarem davant les màquines", ha dit Sintes. Malgrat els dubtes, agraeixen el canvi de tarannà del Govern. "Ara sabem que s'està fent feina per arribar a una solució, no com amb Ochogavia", ha recalcat, referint-se a l'anterior director general d'Indústria, Jaime Ochogavia.

Altres opcions

Per altra banda, des de Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat asseguren que s'està fent feina per arribar a un acord amb l'empresa i aquest serà d'un traçat diferent a l'original. Això no obstant, prefereixen mantenir la discreció fins que no acabin les negociacions amb l'empresa. Tampoc no asseguren que la línia acabi anant completament per la ronda de circumval·lació des de l'Ajuntament.

Una de les hipòtesis que es tenen en compte és la possibilitat que s'arribi a una solució intermèdia: que el traçat es desviï només en un tram, per evitar passar per davant els centres escolars afectats.

El conflicte

La polèmica pel cablejat de la línia d'alta tensió del Port d'Alcúdia s'inicià quan els pares del CEIP Norai s'assabentaren que aquesta passaria per devora l'escola quan les obres ja estaven en marxa. La seva capacitat de mobilització va aconseguir que, primer el Govern i després l'Ajuntament, decretassin l'aturada de les obres. Això no obstant, el delegat de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau,  va declarar a l'ARA Balears que l'empresa fa comptes continuar amb el traçat per dins el municipi. Veus crítiques amb REE han vinculat el seu interès perquè la línia passi per dins el casc urbà –malgrat que el traçat més curt és per la circumval·lació– a la comercialització de la fibra òptica.