PLATGES

Els parcs aquàtics flotants, nou negoci

Cinc municipis n’instal·laran per primera vegada aquest estiu

L’oferta recreativa i el negoci a les platges turístiques de Mallorca s’amplia enguany amb un nou producte: els parcs aquàtics flotants dins la mar. Per a aquesta temporada, la Demarcació de Costes ha donat permís perquè se n’ubiquin a les platges de Calvià, Muro, Can Picafort, el Port d’Alcúdia i el Port de Pollença. La majoria d’aquests pobles han optat per treure el servei a concurs per quatre temporades.

L’origen d’aquesta nova moda es troba en la gran quantitat d’empreses que enguany han oferit el servei als consistoris. Això ha empès els ajuntaments a sol·licitar el permís a Costes i redactar els projectes. Si els ajuntaments no se n’haguessin encarregat, també ho haurien pogut fer les empreses directament, fet que hauria tret control públic sobre l’activitat.

El primer a adjudicar el servei ha estat Muro, on s’instal·larà una plataforma de 1.280 metres quadrats (una àrea de 40x32 metres), situada 160 metres endins. El motiu d’aquesta distància és que la Demarcació de Costes obliga que hi hagi dos metres de profunditat i en aquesta indret la zona de bany és molt poc profunda.

Amb la instal·lació de nou parcs flotants, el municipi de Calvià és el que aposta més fort per aquest model. Els mòduls de jocs s’ubicaran a les platges de Palmira, Torà, Santa Ponça, Magaluf I, Magaluf II, Son Maties, Palmanova, Moroco i l’Oratori. El Consistori ja va tenir una primer experiència l’any passat en el tram de davant el beach club, amb la instal·lació de jocs similars surant damunt l’aigua.

A Pollença, la instal·lació estarà a la platja de Llenaire, que és “grossa i mai no està plena”, indicà el batle del municipi, Tomeu Cifre. Pel primer edil, aquesta és una manera d’atreure més gent a aquest indret, sense molestar els banyistes que cerquen tranquil·litat i que van a nedar a altres zones.

Port Aventura a la platja

Altres ajuntaments s’han negat a impulsar aquest tipus d’instal·lacions. A Capdepera el Consistori va desestimar la proposta tot d’una. “No és el model que volem”, indicà el batle, Rafel Fernández. “Apostam per platges sostenibles i no per tenir-hi un Port Aventura”, afegí. També s’hi negaren altres municipis com Son Servera i Sant Llorenç. En el cas llorencí, les empreses sol·licitaren el permís a Costes, però de moment no l’han aconseguit. Pel que fa a Son Servera, disposa de pocs metres de costa, ja prou saturada: “Tenim bananes -embarcacions de plàstic, en forma de plàtan, estirades per una llanxa-, ruta de motos d’aigua, velomars... Al final es faran nosa els uns amb els altres”, digué Antoni Servera, la primera vara.

Amb el nou producte, els municipis costaners treuen encara més profit econòmic de la platja. Les empreses guanyadores paguen uns cànons anuals que, de moment, se situen als voltants dels 23.000 euros. Aquest ingrés se suma als que ja s’aporten per explotar serveis com les gandules, les cabines de massatges, els quiosquets de platja i tota la resta de negocis que cada any s’instal·len damunt l’arena per temporada alta.