PORT D'ALCÚDIA
Part Forana 23/07/2013

Els taxistes es revolten contra el tren turístic

Denuncien que fa una "competència deslleial"

Margalida Bonnín
2 min

Alcúdia.Una comitiva que agrupava quasi la totalitat dels taxistes d'Alcúdia va entregar ahir 1.329 firmes que reclamen la regulació del servei de tren turístic que s'ha implantat enguany al Port d'Alcúdia i que, segons denuncien, es tracta en realitat d'un servei regular encobert que suposa una greu competència deslleial al sector.

Aquest tren, afirma José Álamo, president de l'Associació de Taxistes de la Part Forana, "no visita llocs d'interès o museus, sinó que fa una ruta que passa per tots els hotels d'Alcúdia".

Durant les darreres setmanes, els taxistes han començat a actuar contra aquesta situació. Entre d'altres accions, han demanat la nul·litat de la concessió i han denunciat a Trànsit que el tren circula per vies interurbanes sense disposar de les mesures de seguretat apropiades. Si l'Ajuntament no respon, amenacen d'iniciar la via legal i interposar un contenciós administratiu. Tampoc no descarten la convocatòria d'una vaga, tal com informà Andreu Buades, advocat dels taxistes.

La parada fantasma

Segons criticaren els taxistes, el petit tren, a més, engana l'usuari. De fet, ofereix una parada al mercat d'Alcúdia que realment no existeix, ja que s'atura 1,5 quilòmetres lluny i, diu Bartomeu Cladera, president dels taxistes d'Alcúdia, "els turistes després han de fer el trajecte fins al poble caminant". Després de denunciar-ho, l'Ajuntament ha reaccionat i el Servei d'Informació Turística ja avisa que la parada és inexistent.

D'altra banda, indicaren que la batalla de preus està perduda des d'un bon començament, perquè "amb un tiquet de tres euros els usuaris poden viatjar tot el dia". Segons lamenten, aquesta situació repercuteix molt favorablement en una empresa, però posa en una situació greu les famílies dels 53 taxistes del municipi.

Resposta de l'Ajuntament

Coloma Terrassa, batlessa de l'Ajuntament d'Alcúdia, desmentí que els turistes puguin viatjar tot el dia amb un sol tiquet i confirmà que els tècnics del consistori treballen en la gestió de totes aquestes queixes. A més, defensà l'actuació de l'Ajuntament: "Adjudicàrem el servei de manera legal i els taxistes no hi al·legaren en contra", afirmà.

Pel que fa a la publicitat enganosa, reconegué que s'ha detectat que els fullets publicitaris no s'adapten a la realitat. No obstant això, va apuntar que el servei "està sent un èxit" i que respon a una demanda de l'agrupació hotelera. Així mateix, va insinuar que de vegades fa un servei que els taxistes no poden cobrir. "Abans podia ser habitual trobar 70 persones fent coa en una parada a les onze del vespre, ja que hi havia una demanda excessiva", declarà.

El servei

El trenet turístic alcudienc depèn de l'empresa Carrilets Turístics de Catalunya SL i té una concessió de dos anys prorrogable a dos més. Paga un cànon de 8.200 euros anuals a l'Ajuntament i ofereix el servei de maig a octubre i de les 9 a les 00.00. El seu trajecte consta de nou parades, des de l'hotel Marte fins a la platja del port, per on passa amb una freqüència de 20 minuts.

stats