SANT ANTONI 2016

Sant Honorat posa el dimoni a peus dels Cossiers

Algaida celebra la festa del patró i la gent omple la plaça de l’església per veure les danses

Per molt fred que sigui el matí de Sant Honorat, els algaidins es deixondeixen per no perdre’s les danses ancestrals dels Cossiers. Ahir en donaren fe una vegada més. A cop de flabiol, tamborí i xeremies, les set danses que reten devoció al patró sant Honorat acabaren, com marca el ritual, amb la silueta de la dama i els cossiers fent ombra a un dimoni immobilitzat pels peus dels dansaires. Altre cop, el bé guanyà el mal. Rere, hi quedava l’escalfor d’una revetla mig banyada i entretinguts actes culturals que han aconseguit donar bona traça al primer programa festiu de l’any.

A Algaida no hi bull la festa santantoniana com a altres indrets de les Illes. La seva litúrgia festiva va per camins diferents en aquestes dates. Ahir, l’ofici de les onze esdevingué, com és costum, el primer punt de trobada dels balladors amb el tradicional ball de l’Oferta seguit de prop per centenars de veïnats.

Després de quatre anys, la primera autoritat de les Illes, en aquest cas Francina Armengol, tornava a encapçalar la comitiva política, acompanyada de la batlessa, Maria Antònia Mulet; la consellera de Sanitat, Patrícia Gómez, i el vicepresident del Consell, Francesc Miralles. Acabada la concelebració religiosa en honor al patró, i quan el campanar marcava les dotze, la plaça de l’església s’omplia d’una munió. Molts veïns ja feia temps que hi guardaven lloc, just ran-ran del cercle que el dimoni marcava amb el bastó al terra de la plaça. Tasca prou difícil, aquesta, entre la disbauxa dels infants que cercaven tocar el picarol al ‘cap de suro’ per a després escampar i estalviar-se rebre una garrotada. L’al·lotada feia servir aquest punt d’entreteniment amb el dimoni mentre esperava que el grup de cossiers començàs el cicle de balls: Mestre Joan, Dansa Nova, Els Reis, Obriu-nos, Flor de Murta, Mergançó, que es clou amb Titoieta, dansa amb la qual el dimoni caigué baix els peus dels Cossiers.

Acabà la jornada de festa amb la comitiva municipal seguint els dansaires cap a l’Ajuntament. Allà, coca, vi i beguda: per fer passar el fred i encalentir l’ estómac, abans del dinar familiar de Sant Honorat.