FESTES POPULARS

Algaida promou les tradicions més arrelades per celebrar el seu patró

A partir d’avui el municipi està de festa amb un programa divers

És temps de festes patronals. I cada any són més els municipis que les aprofiten per treure al carrer aquelles tradicions i coneixements ancestrals que els són més propis. Des d’avui horabaixa i fins dissabte passada la mitjanit, Algaida celebra Sant Jaume, una festa grossa per a la vila que atreu gent de tota la comarca, especialment en ocasió dels espectacles que transmeten la identitat col·lectiva de la zona.

Els Cossiers fan el quadrat

Les festes patronals de l’estiu començaran en baixar el sol, a les 19h, quan les parades del carrer comencin a exhibir i a vendre els productes artesans i agroalimentaris que es fan a Algaida, a Pina i a Randa, entre els quals s’han de destacar els objectes de vidre bufat, la ceràmica, els ganivets, les joies i les senalles, entre d’altres, a més d’una gran varietat de productes alimentaris.

Ara bé, l’inici de la vertadera festa al poble és sempre el ball dels cossiers algaidins, que avui mateix, com a dissabte de Sant Jaume, surten als carrers per fer el quadrat i ballaran a diversos indrets i a la plaça d’Algaida. No serà aquesta l’única actuació dels Cossiers en aquestes festes, perquè com és tradició des que a principis dels anys 70 un grup de joves recuperà i instaurà la dansa, el matí de Sant Jaume (demà) els Cossiers ballaran l’ Oferta dins l’església parroquial, en una missa de festa que inclourà les veus de l’Orfeó Castellitx; després sortiran a ballar davant el temple, a la placeta.

També tenen una tradició arrelada les revetles, una bona manera d’acabar el dia ballant. Avui mateix, Algaida posa els ritmes de l’Orquestra Galatzó, de Societat Anònima i de Los Grillos, mentre que ja passada la mitjanit el castell de focs artificials serà a càrrec de Jordà de Lloret. La música tornarà a Algaida dissabte vespre amb un concert de Doctor Gang. I per fer honor al poble, les festes acabaran amb l’Orquestrina d’Algaida, amb més ball i traca final quan ja hagi començat el diumenge.

Per a tots els públics

Algaida, com la majoria de municipis, treballen perquè la celebració del seu patró atregui tota mena de públics. Per edat, amb animacions per als més joves (corregudes de joies, cucanyes...) i ball per a tota la família, però també per aficions. Així, en el programa de festes d’enguany trobam un partit de futbol en què l’Algaida és sens dubte l’equip favorit i el Gran Premi Ciclista d’Algaida, a més de teatre, exposició de pintures i el lliurament del premi Santa Anneta de Llengua i Cultura Catalanes que, en la 21a edició, organitza el Centre Cultural.