PLANIFICACIÓ ELÈCTRICA
Part Forana 09/04/2015

Madrid accepta descartar la nova línia d'alta tensió del Llevant

Admet les al·legacions dels afectats per aprofitar el traçat actual

Margalida Bonnín
3 min
MOBILITZACIÓ
 La Plataforma de defensa del Llevant i no a l'alta tensió es reuní ahir al Molí d'en Polit de Manacor. Lamenten la "manca de transparència" tant de l'empresa promotora de la línia d'alta tensió, Red Eléctrica Española, com del Govern de les Illes Balears. Així mateix, asseguren que construir el projecte seria contradictori amb la nova llei energètica.

ManacorEl Ministeri d'Indústria i Energia ha acceptat les al·legacions de la Plataforma en defensa del Llevant i contra la línia d'alta tensió. També inclourà la repotenciació de la línia existent des de la subestació de Manacor (Es Bessons) fins a Artà a l'esborrany de la Planificació del sector elèctric 2015-2020. Madrid, per tant, fa cas de les reivindicacions dels afectats i rectifica per poder descartar la nova estesa, que suposaria la instal·lació d'una seixantena de torres elèctriques de gran impacte visual. El text especifica que considera els "probables efectes econòmics, socials i ambientals" que hauria provocat la nova infraestructura.

Des de la plataforma s'han mostrat molt satisfets. "No ens esperàvem que fos així de ràpid", ha dit Antoni Joan Vinyes, un dels impulsors. Segons ha informat, de moment només tenen constància que s'ha rebut la resposta a una de les al·legacions individuals contra l'Informe de sostenibilitat ambiental que es varen presentar." Ara ens n'hauran d'arribar la resta i la que presentàrem com a plataforma", ha indicat. També hi al·legaren en contra els municipis afectats.

Vinyes ha destacat que, per arribar a aconseguir aquest objectiu, també ha estat clau l'actuació de la Direcció General d'Indústria i Energia, amb Jaume Ochogavia al capdavant, i la participació dels diversos grups polítics que han traslladat el conflicte fins al Parlament.

Pel que fa a la línia entre Es Bessons i Portocolom, la plataforma Pus Esteses encara no ha rebut cap resposta a les al·legacions, segons ha informat.

Com queda la línia

Tal com queda la situació, la planificació energètica té prevista la conversió de la línia ja existent, de 132 kilovats. Se'n duplicarà la capacitat (de tres cables a sis) amb aïllament per a 220 kv. És a dir, que es deixarà preparada per si, en un futur, ha de transportar 220 kv. D'altra banda, sí que s'haurà de fer un nou tram de devers 3 quilòmetres per enllaçar amb la subestació d'Artà. Aquest tros no passa per cap zona protegida, segons ha indicat Vinyes.

Dos anys de mobilització

La victòria de la plataforma ciutadana arriba després de dos anys de mobilitzacions. Aquest projecte va sortir a la llum el maig de 2013, després que Red Eléctrica va demanar els permisos al Govern per fer la nova estesa elèctrica, quan el projecte ja havia sortit a exposició pública sense que gaires afectats se n'assabentassin. La nova línia preveia la instal·lació d'una seixantena de torres d'entre 37 i 62 metres d'alçària en un traçat de 20 quilòmetres que passava per la zona d'influència de tres Anei, dues àrees d'interès paisatgístic i altres zones de valor natural dels municipis de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà.

L'organització dels afectats a través de la plataforma ha estat clau en la lluita per la nova estesa elèctrica. Durant aquests dos anys, s'han repetit reunions amb membres de la Conselleria, demandes d'implicació per part dels ajuntaments i altres actuacions concretes, com una recollida de firmes.

Els altres fronts de REE

La mobilització ciutadana nascuda arran de projectes de Red Eléctrica té diversos fronts oberts a Mallorca. A més de l'estesa del Llevant, hi ha planificada una nova línia fins a Portocolom i les línies que afecten la marina de Llucmajor. D'altra banda, la construcció de cablatge d'alta tensió soterrat per dins el centre del Port d'Alcúdia també ha aixecat la ciutadania en contra, fins a aconseguir que el Govern aturi les obres provisionalment.

stats