L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Camps, Rackete i Guardiola al Parlament’

"Que el Parlament guardoni Camps i Rackete és un acte de justícia que apuja el llistó del país. I que Pep Guardiola en faci la glossa transporta el reconfortant missatge que allà, a l’olimp dels famosos, triomfadors i rics, hi ha ciutadans conscients i compromesos amb el país i amb el món"

Dimarts que ve, la vigília de la Diada, el Parlament  lliurarà la Medalla d'Honor en la categoria d'or a Carola Rackete, capitana del vaixell ‘Sea Watch 3’, i a Oscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms. I ahir es va saber que Pep Guardiola, que va rebre la mateixa Medalla d’Honor el 2011, en farà la glossa i assistirà dimarts al Parlament.

La medalla a Rackete i a Camps és per "la tasca humanitària que porten a terme a la Mediterrània, on han salvat milers de persones d'una mort imminent i han ajudat a fer visible la tragèdia constant que té lloc a la mateixa mar que banya la nostra costa". La medalla els vol agrair "la dedicació i el compromís de totes les entitats i persones que treballen per salvar la vida dels que intenten fugir dels conflictes armats -que s'acarnissen de manera especialment virulenta en les dones i els infants-, de les persecucions polítiques o de la misèria econòmica dels seus països creuant la Mediterrània en embarcacions precàries".

El Parlament atorgarà la Medalla d'Honor a la capitana Carola Rackete i l'activista Oscar Camps

L'activista alemanya Carola Rackete va portar 42 nàufrags al port de l'illa italiana de Lampedusa sense autorització al juny, una acció per la qual va ser detinguda, i posteriorment posada en llibertat. Oscar Camps va fundar Proactiva Open Arms l'any 2015 i es va haver de sentir, aquest agost, per part del govern espanyol, de la vicepresidenta Carmen Calvo, concretament que s’hauria d’enfrontar a una sanció perquè va dir que Oscar Camps “no té permís per rescatar”.

La frase, que perseguirà Calvo, és els súmmum d’aquesta insensibilitat dels governs, fins i tot els suposadament progressistes, com el del PSOE. Però si sembla una frase de Vox, o de Salvini, aleshores ministre de l’Interior d’Itàlia. En tenim alguna experiència: la llei està per sobre de tot, fins i tot del sentit humanitari. “No té permís per rescatar”, a part que contradiu les lleis del mar, ofèn el més mínim sentit comú. Explica-li a un nen que aquest vaixell serà multat per salvar vides de gent que s’ofega. Però quin mon és aquest? Camps va explicar a l’ARA a l’agost: “El nivell de violència que els migrants han patit a Líbia. Hem vist brots psicòtics, atacs de pànic, els que es llançaven al mar... Hi havia una noia de 17 anys que no va parar de plorar, un noi a qui havien disparat un tret a cada peu... La coberta de l’’Open Arms’ era la casa dels horrors”.

Per això, que el Parlament guardoni Camps i Rackete amb la Medalla d’Honor és un acte de justícia que honora la Cambra i apuja el llistó del país. I que Pep Guardiola en faci la glossa transporta el reconfortant missatge que allà, a l’olimp dels famosos, triomfadors i rics, hi ha ciutadans conscients i compromesos amb el país i amb el món. I ja ens convé.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.