L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Baiget, Colau, ‘El País’, Puigdemont"

"Problemes per al Govern i la majoria parlamentària pel ‘sí’ quan falten poques hores per a les explicacions que volen presentar-se a l’escenari del TNC amb una escenografia d’unitat"

3 min

Som a 24 hores de les explicacions que Puigdemont i Junqueras han de donar sobre el referèndum, i a mesura que s’acosta el moment de la concreció de com serà la consulta, el debat polític i mediàtic es barreja, es converteix en un monòleg per a convençuts amb tocs de ganivetada tuitera i es marquen algunes posicions.

La més destacada, la del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, que a ‘El Punt Avui’ diu que “L'Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum”. I apareix el factor humà: “Jo podria aguantar haver d'anar a presó, però no si van contra el patrimoni”. Recordem que anar contra el patrimoni és l'estratègia que s'ha seguit amb el 9-N. Un cop inhabilitats Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs, el Tribunal de Comptes ha obert una investigació -instigada per una denúncia de Societat Civil Catalana- per reclamar els cinc milions d'euros que va costar la consulta als quatre condemnats.

Però Baiget es queixa d’una altra cosa: “Una part del govern no estem en el nucli dur de les decisions. I en funció de l’estratègia que es decideixi, els qui no estem en el nucli dur de les decisions haurem de prendre’n alguna amb molt poc temps sobre coses que no haurem pogut madurar”, apunta. “Ens preocupa no pas el que a nosaltres ens acabi passant, sinó el que pots estar provocant a la teva família”. La CUP ja ha demanat la dimissió de Baiget.

Això que Baiget en diu “el nucli dur” de les decisions es va crear per evitar filtracions i actuacions preventives de l’Estat. Entenent la posició personal del conseller, no cal estar en el nucli dur del de les decisions per saber que l’Estat es disposa a actuar judicialment contra qualsevol intent de celebrar la consulta. Sigui com sigui, problemes per al Govern i la majoria parlamentària pel ‘sí’ quan falten poques hores per a les explicacions que volen presentar-se a l’escenari del TNC amb una escenografia d’unitat.

Segona protagonista del dia, Ada Colau, que diu a ‘El Periódico’ que “tirar milles amb el referèndum no és eficaç”. I a la galàxia Twitter li ha faltat temps per recordar un tuit de Colau del 9-N en què deia que a ella no li feia por desobeir el govern del PP. Certament, el to de l’entrevista és institucional, d’alcaldessa, i no pas de l’activista que tota la vida ha tirat milles. Diu també Colau que és reaccionari afirmar que Espanya és irreformable i que no hi ha ningú amb qui parlar. Em temo que els fets no li donen la raó.

Són dies de tensions, de titulars forçats per ridiculitzar l’adversari polític, com el d’‘El País’, que parlant de l’esborrany de la llei de transitorietat de la Generalitat diu que “un fòrum de model bolivarià faria la Constitució catalana”. Ni ‘La Razón’ ho hauria titulat millor.

No sempre es troben les paraules. Com el mateix Puigdemont, dissabte. Diguem d’entrada que crec que Puigdemont està exercint un càrrec al qual no optava amb una gran dignitat institucional i una gran categoria personal. Però des del nostre punt de vista, dir que “fem por, i més que en farem”, no és la manera de recordar als catalans i al món que posar les urnes i preguntar a la gent en quin país vol viure només pot fer por als que no confien en la democràcia.

stats