Publicitat
Publicitat

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Els Mossos, la seguretat i la irresponsabilitat de l'Estat'

"«Bascos sí, catalans no», seria l'eslògan"

El govern espanyol ha integrat l’ Ertzaintza en els grups de reunió de la policia internacional i les bases de dades de l’ Europol. Els Mossos, no. El ministre de l’Interior, Zoido, i la consellera de seguretat basca han celebrat la Junta de Seguretat del País Basc a Vitòria i així ho han decidit.

Això és, purament i simplement, una bufetada a la Generalitat, als Mossos, i el que és més important, a la nostra seguretat.

En primer lloc, es reuneix la Junta de Seguretat. A Catalunya no es reuneix des del 2009.

En segon lloc, la integració de la policia catalana als fòrums policials internacionals és una reivindicació de fa temps, igual que ho era per a la policia basca. La petició basca ha estat atesa, la catalana, no. És humiliant: el PNB li aprova els pressupostos a Rajoy, Urkullu critica la via catalana i, com que ara el nacionalisme basc “es porta bé” (li aprova els pressupostos a Rajoy), premi per a l’Ertzaintza i menyspreu a la policia de Catalunya.

I tot això no és que sigui greu, és que és gravíssim, quan fa mesos que vivim en els nivells més alts d’alerta terrorista, quan l’amenaça terrorista s’ha convertit en la nova normalitat. Estem tips de sentir just després de cada atemptat que si tal policia havia advertit tal altra de la presència d’un individu potencialment perillós. La informació és bàsica per aturar un atemptat. Per això l’actitud del govern espanyol en relació amb els Mossos no pot qualificar-se d’una altra manera que d’irresponsable, per no dir-ne miserable.

Però és que, a sobre, el ministeri d'Hisenda va enviar ahir un requeriment previ a la Generalitat en què l'avisava que la convocatòria de 500 places de mossos que es va anunciar fa uns mesos contravé les limitacions establertes en la llei de pressupostos de l'Estat, i que per aquest motiu només se'n poden convocar 50.

El conseller Jané deia aquest matí que l'Estat signa amb el País Basc una clàusula perquè el cos policial autonòmic creixi en tots els efectius necessaris, però no fa el mateix amb Catalunya, i que això no es pot permetre perquè “tenim menys mossos dels que necessitem, és un imperatiu de seguretat". “Bascos sí, catalans no”, seria l’eslògan. Vergonya.

I aquesta vergonya no sembla que tingui alternativa. Avui publiquem una entrevista amb José Luis Ábalos, que és el portaveu provisional del PSOE al Congrés, l’home de Pedro Sánchez a la cambra baixa ara que Sánchez no hi és perquè va dimitir, com deuen recordar. Fixin-se quin titular: “Estarem al costat de la llei per aturar el referèndum d’independència”, que vol dir que Rajoy respirarà tranquil fins per Nadal, que el PSOE no buscarà Podem, ni molt menys Esquerra, per fer una alternativa al govern del PP.

Així està Espanya la setmana que recorda els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques.

Etiquetes

Més continguts de