L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Venen a provocar, anem a votar'

"Ens envien més policies amb el cinisme polític de dir que ho fan per ajudar els Mossos a mantenir l’ordre públic. Com si els Mossos els necessitessin. Com si vostè o jo fóssim delinqüents"

3 min

Ahir al matí Junqueras va admetre a TV3 que les detencions de 14 alts càrrecs del Govern havien deixat tocada la preparació del referèndum. Al vespre Puigdemont anunciava amb aquesta piulada que ja es podia consultar el col·legi electoral on podrem votar l’1 d’octubre.

Milers de persones van entrar a la pàgina Onvotar.garantiespelreferendum.com per comprovar el col·legi electoral que se’ls havia assignat. A la mateixa hora, milers de persones continuaven concentrades davant del Palau de Justícia en solidaritat amb els càrrecs detinguts. A les 10 de la nit va tornar a sonar la cassolada. I aquest matí la concentració s’ha desplaçat a la Ciutat de la Justícia, on la Guàrdia Civil ha portat a declarar la meitat dels detinguts que encara no han estat posats en llibertat.

Així doncs, la conclusió de les últimes 24 hores, quan falten 9 dies per a l’1 d’octubre, és clara: els dos governs continuen inamovibles ens les seves posicions. El govern espanyol, assegurant que no hi haurà referèndum, i el govern català, afirmant que votarem.

El govern espanyol ha de fer servir la força per imposar una legalitat que a poc a poc ha deixat de tenir consens social a Catalunya, com ho demostra el fet que el 75% dels alcaldes catalans han estat cridats per la fiscalia, o que li cal habilitar un vaixell com a hotel perquè hi pernoctin quatre mil policies, que és la imatge de la metròpoli enviant tropes a la colònia per sufocar la rebel·lió. A Catalunya, que representa el 25% de les exportacions espanyoles. O com es demostra amb el fet que el Tribunal Constitucional hagi començat a posar multes diàries de milers d’euros a càrrecs del Govern. Quan un Tribunal Constitucional d’un país democràtic (sobre el paper) posa multes com si fos una instància penal amb capacitat sancionadora, perd el seu sentit original.

Rajoy envia el seu ministre d’Exteriors a l’ONU a parlar de la llei el mateix dia que el Congrés vota que queda acreditat que el ministre Fernández Díaz va amagar la corrupció del PP, va perseguir adversaris polítics amb la brigada patriòtica de la Policia Nacional i va fabricar proves falses contra els independentistes catalans.

No contents amb això, ara van darrere els Mossos. Primer els van tirar porqueria amb els atemptats del 17 d’agost. Allà Rajoy va descobrir la capacitat operativa d’un cos que en el seu imaginari era una mena de policia local. Va descobrir que els valors que inspiren la cúpula de la policia catalana consisteixen a adaptar-se a la societat que serveixen. Ho està veient aquests dies. I per això el Govern tem que l’Estat prengui el control dels Mossos, ara o després de l’1 d’octubre. De fet, per això avui mateix han anunciat que ens envien més policies i més guàrdies civils amb el cinisme polític de dir que ho fan per ajudar els Mossos a mantenir l’ordre públic. Com si els Mossos els necessitessin. Com si vostè o jo fóssim delinqüents.

Mirin, queden nou dies per al referèndum i la seva celebració està amenaçada. Però si volem mantenir la possibilitat de celebrar-lo, si volem que tot el món vegi l’autoritarisme de l’Estat dirigit contra la població civil que pacíficament està defensant les seves institucions i proposa una sortida democràtica a la fallida de l’Estat a Catalunya, no hi ha més remei que continuar treballant per posar les urnes i omplir-les de vots sense caure en cap provocació.

stats