L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Borràs-Turull, un pacte i moltes preguntes'

"Laura Borràs i Jordi Turull han tancat in extremis un acord per presentar una candidatura conjunta per liderar Junts per Catalunya i evitar dur el partit a un congrés fratricida. Evitar la confrontació està molt bé, però donada l'abassegadora personalitat de Borràs, amb un indiscutible suport de les bases, potser més que a la cúpula del partit, segona autoritat del país..., ¿serà possible que el tàndem entre ella i Turull sigui efectiu?"

3 min

Hi ha dues qüestions de l'actualitat que no marxen ni marxaran, perquè són greus. La primera és quina resposta política i jurídica dona el Govern i el Parlament a la sentència del 25% en castellà a l'escola. I no és gaire tranquil·litzador llegir que els directors estan desconcertats perquè ningú els ha dit què han de fer, i reclamen al conseller Cambray que doni instruccions clares. Els equips directius dels centres se senten desprotegits, explica Laia Vicens, per si hi ha famílies que denuncien incompliments. Hi ha un director que diu que "hi ha molta gesticulació i soroll polític que ens afarta una mica als mestres", que el conseller està dient que no s'ha de canviar res, però la justícia ho vol canviar.

L'altre afer urgent és el de l'espionatge, perquè el president espanyol ha quedat molt tocat: s'ha posat en contra els serveis secrets per haver cessat la cap del CNI; s'ha posat en contra el seu soci, Unides Podem, i el seu suport, Esquerra, per no haver cessat la ministra; Feijóo i la dreta s'esquincen les vestidures perquè Sánchez s'ha venut als independentistes... La capacitat de resistir de Sánchez, de la qual va parlar en un llibre, ha entrat en un nou límit.

Mentrestant, mig tapat per la importància dels temes que hem tocat, Laura Borràs i Jordi Turull han tancat in extremis un acord per presentar una candidatura conjunta per liderar Junts per Catalunya i evitar dur el partit a un congrés fratricida. Evitar la confrontació està molt bé, però donada l'abassegadora personalitat de Borràs, amb un indiscutible suport de les bases, potser més que a la cúpula del partit, segona autoritat del país..., ¿serà possible que el tàndem entre ella i Turull sigui efectiu?

I aquesta és només la primera de moltes preguntes que ha de contestar Junts. Qui és Junts? El partit de Puigdemont? Però el mateix president a l'exili va renunciar a presentar-se a la reelecció a la presidència del partit, ja que vol centrar-se en la feina com a eurodiputat, en el Consell per la República i en la seva pròpia situació judicial, que encara trigarà uns mesos a resoldre's i de la qual depèn que l'exili continuï allargant-se, amb tot el que això comporta. De quin material ideològic i de quina estratègia independentista s'ha d'omplir Junts?

La situació judicial de la mateixa Borràs també és un escull, perquè podria acabar sent inhabilitada i per la resposta que Esquerra volgués donar a la serva inhabilitació com a presidenta del Parlament, i si això significaria el trencament del Govern.

Si Junts trenca amb Esquerra, quina és la seva política de pactes? Ara governa amb el PSC la Diputació de Barcelona. També trencaran aquest acord?

En aquest plató, el portaveu de Junts, Josep Rius, va anunciar que sotmetria el pacte per governar amb Esquerra de fa un any a una auditoria. Alguns dels informes estan fets. La gestió al Govern de coalició s'avaluarà bé. Però... i el full de ruta? Si la negociació amb l'Estat no avança, que és el cas, els dos partits van signar que hi pogués haver "un embat" amb l'Estat. El faran?

La setmana passada, Junts es va quedar sense candidata a Barcelona, perquè Elsa Artadi va anunciar que renunciava i que plegava de la política. Xavier Trias, que ha sonat, anirà aquest dissabte al FAQS a dir que no es vol presentar. Artur Mas, que també ha sonat, tampoc no ho vol. Hi ha diverses travesses i molts rumors que afecten noms importants, com el del conseller Giró, que va entrar al Govern com a independent i ara està a l'executiva de Junts després d'haver-se fet militant al novembre.

El pacte Borràs-Turull és, doncs, un primer pas dels molts que encara ha de fer Junts per endreçar-se.

Bon dia.

stats