L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Catalunya, l'afer intern europeu'

Avui avions espanyols de combat patrullen pel cel de les repúbliques bàltiques en defensa de la seva sobirania. I, per això, quan li pregunten al primer ministre letó, Krisjanis Karins, per la situació de Catalunya, diu que és un problema intern

2 min

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras ahir a Waterloo. És clar que la trobada va tenir un caràcter tan personal que podríem prescindir dels títols i dir que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es van veure ahir a Waterloo. No havien coincidit sota el mateix sostre des de la dramàtica tarda del 27 d’octubre del 2017, que van viure asseguts l'un al costat de l'altre al Parlament. Després l’un va marxar cap a l’exili i l’altre va ser empresonat.  

La d’ahir va ser una trobada personal, una oportunitat d’explicar-se com estaven ells i les seves famílies. Passades dues hores llargues, Junqueras, Forcadell i la resta de convidats van haver de marxar a agafar l’avió. Cap abraçada en públic, cap gest de complicitat. L’octubre del 2017 va deixar ferides, primer en la pell i després per escrit, que difícilment s’esborraran. La lluita per l’hegemonia entre Esquerra i Junts continua. En aquestes circumstàncies, fixin-se quina paradoxa: només va ser una trobada personal però té valor polític. No és la trobada entusiasta i col·lectiva de tot el Govern del 2017 que hauria volgut l’independentisme, però veure Puigdemont i Junqueras junts no ha entusiasmat la premsa espanyola, precisament.

A la mateixa hora que passava això a Bèlgica, Pedro Sánchez era a Letònia, a 2.000 quilòmetres de distància. La simpatia entre l’independentisme català i les repúbliques bàltiques es va posar de manifest al principi del Procés, quan la Via Catalana (se’n recorden, el 2013?) va copiar la Via Bàltica. Fins i tot hi va haver declaracions de governs bàltics en favor del Procés a Catalunya. Com va reaccionar el govern espanyol? Ho va explicar l’aleshores ministre Margallo: va preguntar quin problema tenien que Espanya pogués solucionar i van contestar-li que les invasions russes del seu espai aeri. Avui avions espanyols de combat patrullen pel cel de les repúbliques bàltiques en defensa de la seva sobirania. Per això Pedro Sánchez és de gira aquests dies a Estònia, Letònia i Lituània. I per això, quan li pregunten al primer ministre letó, Krisjanis Karins, per la situació de Catalunya diu que és un problema intern. En la roda de premsa conjunta amb el primer ministre espanyol. I contesta això: “Penso que el tema de Catalunya és un tema intern d’Espanya. Nosaltres respectem l’actitud del govern espanyol i considerem que és un tema intern que s’ha de resoldre internament. Jo com a primer ministre d’un altre govern no penso fer recomanacions de com solucionar aquesta situació”.

Un afer intern espanyol. Notin la paradoxa: és un afer intern però ell n’ha de parlar. I fins i tot una estelada apareix en l’acte d'homenatge a la independència de Letònia. Catalunya, un afer intern. Europeu. 

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats