L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El dia de la marmota'

Un altre cop confinament, AstraZeneca, estat d’alarma, els de Blanquerna que encara no han entrat a la presó i les lleis tributàries que són molt bones a l’hora de fer pagar els assalariats. I fins aquí el nostre dia de la marmota

3 min

Si em permeten, ja els ho diré jo, com estem, n’estem fins al capdamunt de viure al dia de la marmota. Ens van donar aire per Setmana Santa i què ha passat? Doncs que puntual com un rellotge ha tornat el confinament comarcal. La vacuna més famosa de totes les vacunes que es fan i es desfan, la vacuna d'AstraZeneca se suspèn per als menors de 60 anys a Espanya. Segur que això els sonarà: l’Agència de Medicaments diu que és segura però que els trombes poden ser un efecte secundari. I què dir de Pedro Sánchez, aquest no falla mai, que va aparèixer triomfalment dimarts per dir que el 9 de maig s’acabarà l’estat d’alarma però ha deixat a les autonomies un embolic jurídic sobre què podran fer i què no.

A Madrid fan campanya electoral amb Ayuso intentant comprar la vacuna russa i amb Vox anant a fer un míting a Vallecas, per poder sortir avui a totes les teles a dir que els d’esquerres els van agredir. ¿I volen més marmota? Una marmota veterana: avui s’acaba el termini per ingressar voluntàriament a la presó per a 5 dels 14 condemnats per l'assalt al Centre Cultural Blanquerna, la delegació de la Generalitat a Madrid, durant l'acte oficial per la Diada del 2013, fa gairebé vuit anys. Es dona la circumstància que, set anys i set mesos després de l'assalt a Blanquerna, cap dels 14 condemnats encara no ha ingressat a presó. I no hi han entrat perquè, en tots els casos, els condemnats han aconseguit evitar l'ingrés penitenciari presentant recursos davant del Suprem o del Constitucional. Per cert, un dels condemnats és cap de llista de Falange a les eleccions de Madrid.

No podrem sortir de la comarca durant els dos pròxims caps de setmana, almenys. 

Com ens deia ahir el doctor Juan Pablo Horcajada, coordinador de covid-19 de l’Hospital del Mar de Barcelona, a hores d'ara tenim la ridícula xifra del 6% vacunat, això només es frena amb restriccions. O sigui que reunions de sis, o sense poder sortir si ja tenies entrades per a una obra de teatre i havies de canviar de comarca. Mala sort, no valen. 

Per què Pedro Sánchez surt i diu que ve una pluja de vacunes i que s’acaba l’estat d’alarma el 9 de maig? Per competir a Madrid amb Ayuso sobre qui dona més aire. A finals de l’octubre passat, quan es va aprovar a correcuita un estat d’alarma de fins a sis mesos de durada, el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegurava que no hi havia alternativa a aquesta mesura constitucional per donar empara legal als confinaments perimetrals entre comunitats i al toc de queda nocturn. O sigui que sense estat d’alarma i sense toc de queda, les restriccions de mobilitat que hagi de decidir la Generalitat, per exemple, les haurà d'acabar d’autoritzar un jutge. Per això en aquesta pàgina que han vist expliquem que “els experts avisen del galimaties jurídic”.

Això sí.

Si has cobrat d’un ERTO hauràs de fer la declaració de la renda i molt probablement et sortirà a pagar. Això sí, l’Agència Tributària ha tingut l'amabilitat de concedir el pagament fraccionat en sis còmodes terminis mensuals, de juliol a desembre, i sense cobrar-te interessos de demora. 

Un altre cop confinament, un altre cop AstraZeneca, estat d’alarma, els de Blanquerna que encara no han entrat a la presó i les lleis tributàries que són molt bones a l’hora de fer pagar els assalariats. I fins aquí el nostre dia de la marmota.

Els records habituals. Que tinguem un bon dia.

stats