L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘El primer dia d’estat d’alarma és estat de confusió’

"Si li dius a la gent que s’ha de quedar a casa però no li dius si cobrarà a final de mes si es queda a casa, i la deixes anar a treballar, és molt difícil que no vagi a treballar"

Avui, i ens els pròxims dies, aquesta anàlisi els arribarà des de casa i gràcies al teletreball de l’equip d’Ara Vídeos. Es fa molt estrany posar-se l’americana però en comptes d’anar al carrer anar a l’habitació del costat, però tots estem igual, oi?, entomant l’estranyesa d’aquesta situació, que és el més semblant a una guerra que la nostra generació hagi conegut.

Aquest matí molta gent no sap què fer. I es pregunta, amb raó, quin eficàcia tenen aquestes mesures, perquè ahir les policies multaven o enviaven a casa els que sortien a fer esport, i en canvi aquest matí no hi ha cap restricció al transport públic.

Primer dia laborable després de l'estat d'alarma

A primera hora, encara que viatjava menys gent, n’hi havia prou perquè saltés pels aires la distància social recomanada per no encomanar-se. En certa manera s’entén, perquè si li dius a la gent que s’ha de quedar a casa però no li dius si cobrarà a final de mes si es queda a casa, i la deixes anar a treballar, és molt difícil que no vagi a treballar.

El coronavirus suma 8.744 casos a Espanya detectats amb 297 morts

I en ple estat d’alarma, enmig d’una pandèmia, un diumenge al vespre, ha estat l’ocasió triada per Felip de Borbó per renunciar a l’herència del seu pare Joan Carles i retirar-li l’assignació de 194.000 euros anuals de diner públic. 

El rei Felip VI 'castiga' Joan Carles I i li retira l'assignació econòmica pels escàndols de corrupció

El comunicat no deixa en bon lloc Felip VI, perquè el que diu és que la casa reial espanyola ha trigat un any a explicar el que sabia des del 5 de març de l’any passat, ara fa un any, que és que el nomenaven beneficiari de la fundació on Joan Carles tenia els milions. 

I ja estem assistint al rescat de Felip VI per part dels partits i la premsa d’estat, perquè ara ja és meridià que a Espanya el rei és la clau de volta d’un sistema que a més a més de constitucional és un sistema de poder i d’interessos. 

El primer dia d’estat alarma és un estat de confusió i, amb tota seguretat, de propagació del virus. I de crisi a la Corona espanyola.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.