L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Una fragata espanyola a plantar cara a Rússia'

Que en l’època de la guerra informàtica, en plena pandèmia, encara estiguem movent fragates (amb Espanya fent el paper de milhomes) vol dir que el complex industrial militar encara dirigeix les relacions internacionals i que la política continua fent-se com fa dos mil anys la feien els romans: si vola la pau, prepara la guerra

3 min

Ja fa dies que de fons de la pandèmia, de si trigarem gaire a passar de pandèmia a endèmia i deixarem de comptar casos, de les llicències per edat al Parlament o de la reforma laboral que està intentant Yolanda Díaz sentim a parlar d’Ucraïna. Ucraïna com a paraula curta per designar un conflicte consistent en una acumulació massiva de tropes russes, enviades pel president Putin, a la frontera amb Ucraïna. Molts especialistes consideren que és la crisi de seguretat més gran a la qual s’enfronta Europa, és a dir, la crisi de seguretat més gran de a què ens enfrontem des de la caiguda del Mur de Berlín, la desaparició de la Unió Soviètica i la desintegració de Iugoslàvia fa trenta anys.

Avui es reuneixen a Brussel·les tots els ministres d’exteriors de la UE, i a la reunió s’hi afegirà el secretari d’Estat dels Estats Units. Al cap i a la fi, dels 27 estats membres de la Unió Europea, 20 són membres  de l'OTAN, que lidera els Estats Units. 

Espanya és membre de tots dos, de la Unió Europea i de l’OTAN, i la setmana passada el govern de Pedro Sánchez va enviar una fragata al mar Negre. Una fragata és un vaixell de guerra. En aquest vaixell hi van 190 mariners espanyols, que van salpar dissabte de Ferrol. La fragata farà escala a la base de Rota, a Cadis, on hi posaran un helicòpter i 18 militars més, i d’allà cap al mar Negre, a plantar cara a Rússia. Com que enviar un vaixell de guerra a un conflicte que s’enfila no passa cada dia, la Moncloa ens va ensenyar Pedro Sánchez parlant per telèfon tant amb el cap de l’OTAN com amb la presidenta de la Comissió Europea. Com recordaran, Ucraïna era una república soviètica que fa trenta anys, també, va accedir a la independència. El 2008, Ucraïna va declarar formalment el seu interès a entrar a l’OTAN, que era una manera de protegir-se davant Rússia, molt més potent militarment. Ara, aquestes setmanes, Ucraïna està rebent armament dels Estats Units, el Regne Unit i els països bàltics. I els Estats Units estan considerant enviar tropes a l’Europa de l’Est. Tot són reunions, i ningú no sap si Putin està jugant una hàbil partida d’escacs o si la situació pot acabar amb guerra, situació que seria catastròfica, no cal dir-ho, perquè estem parlant d’una guerra en què participarien les principals superpotències militars del món, amb l’excepció de la Xina, i tots ens hi enganxaríem els dits.

Si fins i tot els suposats experts es perden enmig d’una trama tan envitricollada i acostumen a fer brillants anàlisis a toro passat, no seré jo qui els pronostiqui aquí què pot acabar passant. Ara, hi ha dos elements de sentit comú que caldria subratllar. El primer, que és tan normal que Ucraïna es vulgui protegir davant Rússia agafada de la mà de la UE i l’OTAN com que Rússia no vulgui tenir un altre país de l’OTAN fent-li frontera, com ja passa amb Estònia, Letònia i Lituània. Ja saben vostès, històricament, com s’han pres els Estats Units que hi hagués un règim comunista o amic de Rússia a Cuba, a pocs quilòmetres de la costa de Florida, o com els Estats Units han intentat impedir o fer caure governs d’esquerres a l'Amèrica Llatina.

I el segon, que ben entrat el segle XXI, en l’època de la guerra informàtica, en plena pandèmia, entre països del primer món amb molt a perdre i amb problemes greus (estem en plena pandèmia), encara estiguem movent fragates (amb Espanya fent el paper de milhomes) i enviant míssils, aviam qui la té més gran, vol dir que el complex industrial militar encara dirigeix les relacions internacionals i que la política continua fent-se com fa dos mil anys la feien els romans: si vola la pau, prepara la guerra. 

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats