L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa, el català, el país i el partit'

No ens dividiran per la llengua, però no et manifestes al costat dels que tampoc no volen que el país es divideixi per la llengua. I això que a la manifestació hi havia UGT i Comissions. Illa, més clar que Sánchez, també ha perdut una bona oportunitat de posar el país per davant del partit

2 min

Dissabte al matí manifestació en favor de l’ensenyament en català i a la nit concert de Lluís Llach a Montjuïc. No, no som al 1985, sinó al 2021.

La manifestació va ser més un acte de presència que una manifestació, una convocatòria amb poques consignes, gairebé silenciosa, amb molta gent que senzillament sentia que tenia el deure de manifestar-se en favor del català a l’escola després de l’episodi de Canet i de les bestieses de Casado.  

Hi van anar Esquerra, Junts, la CUP, els comuns, Comissions Obreres, la UGT, naturalment Òmnium i l'ANC, però no hi va anar el PSC, que estava celebrant el congrés que va convertir Salvador Illa en el nou primer secretari del partit i el fins ara primer secretari, Miquel Iceta, en president del partit. Va ser un congrés plàcid que va comptar amb la benedicció final de Pedro Sánchez. I va sortir-hi la qüestió de la llengua. Primer va sortir a la manera Pedro Sánchez. Escoltem-lo: “Jo sempre reivindico que els socialistes hem estat i estem on sempre hem estat i estem.”

No ha estat gaire explícit. Ara parla de sentit comú. Donem-li una segona oportunitat:“El sentit comú què diu? El sentit comú el que diu és que hem d'estar sempre denunciant qualsevol tipus d'assetjament, vingui d'on vingui.”

Aquest és Sánchez, l’home que resisteix i guanya. Ha perdut una gran oportunitat d’adreçar-se als espanyols i explicar-los que l’apartheid és tot el contrari de la immersió: és que cap dels nens i nenes del país siguin separats per raó de llengua. Que els recordi que el català necessita especial protecció i que la Constitució els obliga a donar-la.

Però deixem Sánchez i escoltem Illa, que al cap i a la fi va guanyar les eleccions del febrer a Catalunya i aspira a presidir-la. Salvador Illa: "El PSC que no va fallar Catalunya amb l'escola catalana i que va evitar segregar els nens per llengua. El PSC tampoc fallarà ara en aquest tema. No ens dividiran per la llengua. Missatge clar als que volen dividir Catalunya per la llengua: no ho aconseguireu. Mensaje a los que quieren dividir Catalunya por la lengua: no lo vais a conseguir”.

No ens dividiran per la llengua, però no et manifestes al costat dels que tampoc no volen que el país es divideix per la llengua, una manifestació que va ser qualificada pels que sí que volen dividir el país per la llengua com una manifestació per “acovardir més de mig Catalunya i les famílies contràries a la immersió lingüística”. El PSC està a punt d’escombrar Ciutadans i no volia regalar-li la foto de la manifestació.

El PSC no va anar a la manifestació i està d’acord amb acceptar el 25% en castellà perquè ho digui un jutge, encara que no ho hagi votat el Parlament que en té les competències. I això que a la manifestació hi havia la UGT i Comissions. Illa, més clar que Sánchez, també ha perdut una bona oportunitat de posar el país per davant del partit.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats