L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Pedro Sánchez, menys somriures i més ajudes'

Després de vora dos anys de pandèmia, aquest és el fracàs més gran de les administracions: poques ajudes, i difícils d’aconseguir, amb els organismes públics atrinxerats darrere una pantalla i uns circuits complicadíssims de completar per demanar i rebre cap ajuda. Una vergonya

2 min

Avui se sent de fons la cantarella dels “mil euros” del sorteig de la Loteria i el tòpic diu que Nadal ja és aquí. Bé, el 25 de desembre ja és a tres dies, sí, que arribi Nadal ja és una altra cosa, i ja saben per on vaig: les restriccions dictades pel Govern que tiren per terra tots els plans d’aquestes festes. De totes, però, la que penja més d’un fil és el toc de queda, perquè és una retallada del dret a la lliure circulació i els jutges faran bé de mirar-s’ho amb lupa.

Els restauradors i l’oci nocturn s’ha pres molt malament les mesures, i és comprensible, perquè sempre els toca el rebre i Nadal ajudava a salvar els mobles. Insistim en la idea: no es pot tancar sense ajudar. El càstig que signifiquen les restriccions ha de ser acompanyat econòmicament pels governs en forma d’ajudes directes a empresaris i treballadors afectats, exempcions d’impostos, moratòries d’impostos… Després de vora dos anys de pandèmia, aquest és el fracàs més gran de les administracions: poques ajudes, i difícils d’aconseguir, amb els organismes públics atrinxerats darrere una pantalla i uns circuits complicadíssims de completar per demanar i rebre cap ajuda. Una vergonya.

Amb tot, la Generalitat ha tingut el coratge polític de dir-nos allò que no volíem sentir i ens ha aixafat la guitarra, perquè els altres governs, començant per l’espanyol, no volen pagar cap preu per la impopularitat de les mesures de protecció de la salut i del sistema sanitari, que va amb la llengua fora. Escoltin la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, tirant pilotes fora quan li pregunten per les mesures a Catalunya i què decidirà el govern espanyol.

Rodríguez: "Cal reiterar que no estem igual; estem més preparats, tenim més experiència, més instruments i en aquest context és com el govern vol treballar aquesta conferència de presidents. El govern mostra el màxim respecte a l'autonomia en l'àmbit de les competències sanitàries a les mesures que poden proposar altres comunitats autònomes. Per tant, respecte, i és la paraula que reitero. Demà, segurament la Generalitat de Catalunya, com la resta de governs, faran la seva exposició, que serà escoltada per tots els presidents autonòmics i el president del govern d'Espanya".

Aquest serà el to de la conferència de presidents, avui. Què està fent Sánchez? El de sempre. Somriure i dir que la vacunació ha anat molt bé, però sobretot, que no li espatllin el relat del Nadal de la recuperació, i per això el seu govern parla d'assossegament”, “prudència”, i per això ara sí que parlen de la cogovernança amb les autonomies. ¿Volen exercir les competències, les autonomies? Doncs endavant, que siguin elles les que prenguin les decisions impopulars.

Se’ns està fent molt llarg, sobretot ara que teníem la mel als llavis amb el 80% de la població vacunada. Torna a començar. L’impacte econòmic, psicològic, escolar i social d’aquests dos anys està sent molt gran. Només els puc dir “ànims”. Perquè recordin el que comentàvem ahir: si els contagis continuen pujant, els experts demanaran al Govern que ens confini. I aquesta grossa és bastant més probable que ens toqui que la de debò.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats