Monarquia espanyola

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Sobretot, que la princesa no senti la protesta'

"Els reis espanyols venen a donar a Barcelona els premis Princesa de Girona (que no poden donar en aquesta ciutat) i han d'anar ben blindats. ¿D’això en diuen retrobament? Més aviat és un món d’aparences pels mitjans"

2 min

El món ha canviat i la política catalana poc hi pot fer. Sánchez acaba d’anunciar el doble de despesa militar i l’augment de preus se’ns menja. En aquest escenari, el president espanyol va declarar ahir a El País que la taula de diàleg fes una altra reunió aquest juliol. A la plaça de Sant Jaume recorden que van quedar que abans s’havien de veure els dos presidents. Tot es fa llarg i amb poca substància, sobretot la retòrica presidencial. Diu Sánchez: “Un dels grans actius d’aquest govern de coalició progressista és que pot garantir la cohesió i la convivència a Catalunya i en el conjunt d’Espanya amb el diàleg i l'agenda de retrobament”.

A veure, començant per això últim, de diàleg no n’hi ha, i en tot cas el que s’espera és una negociació i l’agenda del retrobament, amb la justícia decidint percentatges de llengües a l’escola i els serveis secrets espiant adversaris polítics independentistes, no seria un gran retrobament. Però és que a més a més, hi ha molta comèdia. Mirin, ahir la princesa Elionor, princesa de Girona, va anar a Figueres, on va visitar el Museu Dalí.

No es perdin la crònica de Maria Garcia, que va ser ahir a Figueres. Carrers tallats, helicòpters sobrevolant, i quan els responsables de la seguretat es van adonar que a la cantonada del museu s’hi havia organitzat una protesta contrària a la visita, van fer pujar els favorables a la princesa fins a les portes del museu i van fer recular els contraris, sembla que per evitar que les princeses sentissin els xiulets i els crits. En aquest punt, els agents només deixaven passar les persones que duien banderes espanyoles o els veïns que vivien a la zona, però impedien el pas als contraris a la monarquia. “Tenim una democràcia tan plena que ens fan posar a un quilòmetre lluny perquè no ens vegin. Així ells continuaran vivint en el seu món irreal”. Avui són els reis espanyols els que vindran a Barcelona a donar els premis Princesa de Girona, que a Girona no es poden donar, i a Barcelona sí, si es blinda els monarques.

¿D’això en diuen retrobament? Més aviat és un món d’aparences pels mitjans i Dalí ens ho posa molt fàcil: un món surrealista.

Bon dia.

stats