L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'emèrit, rebut per la Guàrdia Civil Fiscal (poema visual)'

«Els que vigilen el frau de l’IVA esperen el rei que va fer tres regularitzacions a Hisenda per evitar el delicte fiscal. Naturalment, no l’esperen per detenir-lo, sinó per protegir-lo. És com un poema visual de Brossa que és titulés 'Inviolabilitat'»

2 min

Imatges de la nova temporada de la versió espanyola de The Crown. En el capítol d’ahir, el rei d’Espanya, que va fugir pel que li pogués passar, torna com a sagrat del fill i del govern en un jet que costa 100.000 euros anar i tornar, diners que sembla que haurien pagat a Qatar.

Avui la millor traducció al llenguatge de carrer d’aquesta seqüència la fa el Miquel Ferreres a la contraportada de l’ARA:

A la pista d’aterratge, bisbes a punt per portar el rei sota pal·li, tropes formades, policies saludant i un jutge agenollat que diu: “Majestat, no us hem trobat cap delicte. Esteu net com una patena”. I el rei contesta. “Espero que tot el pes de la llei caigui sobre els que han dubtat de mi”. “Els caurà el pèl”.

No es pensin que la realitat està tan allunyada d’aquest acudit. Mirin aquesta fotografia de l’agència Efe.

El rei ja ha baixat de l’avió, la infanta Elena ja li ha fet la reverència i un cotxe la Guàrdia Civil queda entre el cotxe de l’amic del rei i l'objectiu de la càmera. Llegeixin què hi diu a la porta del cotxe: Guàrdia Civil Fiscal i de Fronteres. És el cos encarregat de combatre el narcotràfic, el contraban, el frau de l’IVA i la immigració irregular. Els que vigilen el frau de l’IVA esperen el rei que va fer tres regularitzacions a Hisenda per evitar el delicte fiscal. Naturalment, no l’esperen per detenir-lo, sinó per protegir-lo. És com un poema visual de Brossa que es titulés Inviolabilitat.

Entre les regularitzacions abans de ser processat, la prescripció i la inviolabilitat, alehop, a Sanxenxo de regates.

A l’acudit del Ferreres li ha faltat la portaveu del PP, Cuca Gamarra:

"Sincerament, el govern no hi té res a dir sobre si un espanyol pot venir o no al seu país. Només faltaria que un espanyol no pugui venir al seu país quan ho consideri oportú. Crec que això és una cosa molt bàsica que hauria de respectar el govern".

Només faltaria què? Però si no pot ni dormir a casa seva. Que el seu fill no el vol a casa perquè taca. ¿També li dirà això el PP a la casa reial, que només faltaria que no pogués dormir a la Zarzuela? A part que Joan Carles és, precisament, l’únic espanyol (juntament amb Felip de Borbó) que no és com els altres espanyols: ha gaudit d’inviolabilitat i n’ha abusat per satisfer interessos personals.

D’aquella inviolabilitat i d’aquells negocis que el rei va fer i va ajudar a fer venen ara aquestes imatges. D’aquella impunitat ve ara la vergonyeta que alguns, només alguns, senten.

En el capítol de The Crown d’avui, el rei va de regates. I dilluns serà el gran moment de la trobada amb el seu fill i amb la seva dona a Palau. Explicacions? Ja les va donar per la cacera d'elefants. ¿O voleu que el campió de la transició democràtica s’hagi de tornar a humiliar amb un “Ho sento molt, m’he equivocat, no tornarà a passar”?

stats