L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa i Puigdemont, dos mesos per jugar la gran partida'

Illa ha dit a TV3 que, amb els números a la ma, només hi ha dos governs possibles: un de coalició PSC-Junts amb ell de president o un tripartit, però que Puigdemont no té cap possibilitat

Tal com els vam explicar dilluns que passaria, ahir a la tarda el president del Parlament va anunciar que ni Illa ni Puigdemont no tenen els vots per ser escollits president de la Generalitat, que la setmana que ve posarà en marxa el temporitzador de manera que, si en un termini de dos mesos (26 d’agost), no hi ha un candidat a la investidura, Catalunya anirà automàticament a una repetició electoral a l’octubre.

I sense perdre ni un minut, aquest matí mateix, Salvador Illa ha dit a TV3 que, amb els números a la mà, només hi ha dos governs possibles: un de coalició PSC-Junts amb ell de president o un tripartit amb ell de president, però que Puigdemont no té cap possibilitat. Salvador Illa: "El senyor Puigdemont no té cap possibilitat. Ja ho he dit en quatre idiomes. No m’abstindré perquè no ha passat mai que qui ha guanyat les eleccions voti o permeti que el segon, a 200.000 vots i 7 diputats, pugui presidir. Això és enredar al personal. I ja n’hi ha prou d’això a Catalunya. Aquesta possibilitat, que seria un acord PSC-Junts amb presidència del PSC, perquè és a qui els ciutadans han donat més suport que a Junts, ell l’ha descartada. La segona opció aritmèticament possible seria amb PP i Vox, i ja la vaig descartar. I la tercera opció possible és la majoria progressista, que és l'única, a part de ser aritmèticament possible, políticament viable."

Illa necessita temps per convèncer Esquerra que una repetició electoral no li convé. I no li faltaria raó, tenint en compte que la crisi interna dels republicans va arribar ahir a màxims, quan Pere Aragonès i Marta Rovira van firmar el manifest de renovació

Que en la visió del gran Ferreres consisteix en agrair a Oriol Junqueras els serveis prestats. A Junts què hi diuen? Que Illa ha de dir això i que també deia que no hi hauria amnistia. En el cercle de Puigdemont hi ha el convenciment que s’estan administrant els temps sense urgències i que totes les possibilitats estan obertes. Comencen dos mesos en què administrar els temps serà clau.

Illa ha de posar sobre taula, amb permís del PSOE, una proposta de canvi profund (i possible) en el model de finançament que condemna a Catalunya a un dèficit fiscal perpetu sobre el qual s'aixeca tot el sistema de finançament espanyol. Illa ha comentat aquest matí que el debat era "inajornable", que vol fer arguments i números, de manera discreta i serena, a Catalunya i Espanya, i que això inclou no només el PP sinó també el PSOE, "sense llençar-nos els plats pel cap", ha dit. A veure fins on arriben. Esquerra ha aconseguit fer frontera amb Junts, el PSC i Comuns, i això, que és senyal de centralitat, obliga també a prendre decisions difícils, com la que ha d’encarar d'aquí al 26 d’agost. 

Bon dia.

stats