L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Nova oferta de l’Estat: «Jura de bandera per a civils»'

"L’Estat ofereix a Catalunya adhesió incondicional, rendició o presó (o rendició i presó), petons a la bandera en comptes de petons entre pobles i cultures"

2 min

Falta menys d’un mes per al 22 de maig, que és la data en què, si no hi ha Govern, hi haurà eleccions al Parlament una altra vegada. I com ho tenim? Doncs pendent d’un complicat encaix de peces personals i polítiques (què passaria amb Puigdemont si no pogués ser elegit president? Què passaria si el Parlament intentés investir-lo? Es pot investir el president a distància?), i d’un complicat encaix de peces jurídiques (es pot recórrer la delegació de vot de Comín? Es pronunciarà la justícia alemanya sobre l’extradició de Puigdemont abans del 22 de maig, amb l’efecte terratrèmol que tindria decideixi el que decideixi?).

El temps es va esgotant i com més a prop som del 22 de maig, més ràpidament sembla que passi, i ja és difícil saber, en aquesta estratègia d’acostar-nos al final del termini sense haver investit un president, què hi ha de necessitat, de tàctica negociadora entre partits aquí, de posar el govern Rajoy en dificultats perquè no pot vendre normalitat, de risc en cas de repetició d’eleccions... Això és el que hi ha. Continuarà.

De fons, el que continua havent-hi és un desplaçament de l’Estat cap a l’autoritarisme. Després de la confiscació de samarretes grogues a la final de la Copa del Rei (que segons Zoido va ser una iniciativa de la policia), el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va resumir així la situació a Ràdio Nacional d’Espanya:

Ho remarco perquè, tot i no ser la primera vegada que et diuen nazi, no hem de considerar que ja no és notícia. Ho serà sempre que ho diguin. Els nazis van ser uns feixistes, amics de Franco, també feixista, que van matar milions de persones als camps d’extermini abans i durant la Segona Guerra Mundial. Hernando és un polític brut. Crec, també, que per més que ho intenti no aconsegueix insultar els seguidors del Barça a Madrid, perquè com diu la dita “brams d’ase no arriben al cel”. Però fent servir la paraula nazi fa impossible que tingui cap interès escoltar les seves raons, més aviat el que insulta és la intel·ligència i la convivència, i fa impossible la democràcia. Hernando hauria de ser denunciat per delicte d’odi, ell sí.

Mentrestant, l’Estat va a la seva. Anunci avui a La Vanguardia: “Jura de bandera para civiles” a la caserna del Bruc de Barcelona. L’Estat convertint normal allò que en tu és nacionalisme. L’Estat ofereix a Catalunya adhesió incondicional, rendició o presó (o rendició i presó), petons a la bandera en comptes de petons entre pobles i cultures.

Llibertat per a tots els empresonats, per als processats, per als exiliats.

stats