INCENDIS
Part Forana 19/09/2013

El foc d'Andratx accelera el pla forestal, després que s'anunciàs el 2011

El conseller Biel Company féu saber ahir al Parlament que estarà llest el proper mes de novembre

Mercè Pinya
2 min

Palma.El pla forestal estarà en exposició pública per novembre. Així ho anuncià ahir el conseller Biel Company en la compareixença davant la Comissió de Medi Ambient del Parlament per donar compte de la gestió i coordinació fetes aquest estiu per lluitar contra l'incendi que arrasà 2.335 hectàrees de massa forestal de la serra de Tramuntana.

Les Balears són l'única comunitat autònoma que no disposa d'aquesta eina de planificació i gestió dels boscos, i l'aprovació del pla forestal era, de fet, una promesa del mateix president del Govern, José Ramón Bauzá, després que les flames calcinassin més de 1.500 hectàrees a la serra de Morna, a Eivissa, el 2011. Dos anys després, encara no s'ha aprovat i la virulència dels incendis d'aquest estiu, sobretot el d'Andratx, ha tornat a posar en el punt de mira la necessitat de gestionar de manera planificada els boscos, que segons dades del tercer inventari forestal estatal suposen el 42% de la superfície de Balears.

Dispositiu

En la compareixença, Company tornà a defensar la rapidesa de l'actuació dels mitjans locals des de la declaració de l'incendi, el 26 de juliol. "Entre el primer avís i des que es va fer la primera descàrrega només passaren 16 minuts", assegurà ahir, ben igual que ja havia explicat davant els mitjans de comunicació el 30 de juliol.

Company incidí en els condicionants que feren que el foc cremàs sense control durant 15 dies, com ara el punt d'inici en una zona de fort pendent, el vent alineat amb el pendent, les màximes temperatures registrades aquells dies i la virulència del foc en una zona amb molts habitatges, que es prioritzaren. Tot això féu que es tractàs d'un "incendi fora capacitat d'extinció des del primer moment" i que, amb un potencial de 5.100 hectàrees, s'aconseguí que "només" se'n cremassin 2.335, afegí.

L'oposició li diu que fa tard

Tot i que en cap moment no es qüestionaren les tasques de coordinació del Govern, la compareixença de Company arriba tard, segons l'oposició. Tant Cosme Bonet, del PSIB-PSOE, com David Abril, de MÉS, lamentaren que el conseller no hagués donat explicacions abans. Amb tot, les principals crítiques li arribaren per les polítiques de retallades en personal, que tornà a negar.

stats