Meteo 04/03/2020

24 morts i encara 22 desapareguts a causa de diversos tornados a Tennessee

L'anàlisi de les destrosses ha determinat que va haver-hi ratxes de vent de fins a 280 km/h

Miquel Bernis
2 min
Restes del pas del tornado aquest matí a Nashville

BarcelonaCom a mínim 24 persones van morir aquest dimarts a l'estat de Tennessee, als Estats Units, a causa de diversos tornados molt violents. Un dels fenòmens va afectar la conurbació de Nashville, on viuen al voltant de 700.000 persones. Els equips de recerca encara busquen 22 persones desaparegudes, algunes de les quals podrien estar atrapades sota la runa.

A Nashville van morir com a mínim dues persones, una cinquantena de cases van quedar destrossades i unes 150 persones van resultar ferides. El nombre més elevat de víctimes l'ha tingut el comtat de Putnam, uns 100 quilòmetres a l'est de Nashville, on com a mínim s'han comptabilitzat 18 víctimes mortals i 88 ferits, i encara hi ha 3 desapareguts. Milers de persones s'han quedat sense llum a causa de les tempestes. Les imatges mostren un panorama de cotxes destrossats, runa i línies d'electricitat totalment arrasades.

Els sistemes d'avís per mòbil van fallar en alguns casos a causa de la caiguda dels sistemes de comunicacions. Alguns ciutadans han explicat a les xarxes socials que es van poder refugiar gràcies al sistema de ràdio de l'agència NOAA, un sistema de difusió de missatges per ràdio que requereix un transistor particular i que pot emetre avisos d'alarma en cas de perill pròxim. El fet que els tornados fossin de matinada va fer més difícil que la gent pogués estar alerta i refugiar-se.

John Partipilo, un fotògraf que viu a East Nashville, a uns cinc carrers de la zona més afectada, va explicar a l'agència Reuters que el pas del tornado va ser com sentir una cosa molt gran que corria, com el so d'un tren, i que després de sobte es va fer el silenci.

Encara no és clar si la devastació va ser creada per un o dos tornados diferents. No és possible mesurar la potència d'un tornado mitjançant dades d'estacions meteorològiques, ja que es tracta de fenòmens molt locals, i en el cas que casualment un tornado passés per sobre d'una estació meteorològica probablement l'arrasaria. L'avaluació dels danys és el que permet determinar la potència del tornado i la seva trajectòria.

Els primers treballs del servei meteorològic nord-americà en aquest sentit fan pensar que a Putnam la devastació ha sigut equiparable a un tornado de categoria EF-4 en una escala de cinc nivells. Probablement el o els tornados van arribar a provocar en aquesta zona cops de vent de fins a 280 km/h. A l'est de Nashville la força del tornado hauria estat d'escala 3 sobre 5, com ha passat també en altres municipis.

Els tornados van arribar a descarregar pedres com pilotes de beisbol. Les fortes tempestes van escombrar l'estat de Tennessee de matinada, dimarts entre la una i les tres, hora local, però la situació de temps sever va afectar un grup més ampli d'estats, des d'Alabama fins a Pennsilvània.

stats