La méteo
Meteo 17/09/2022

La méteo: comença el comiat de la calor i la xafogor

A poc a poc ens anirem acostant a la temperatura típica d'aquesta època de l'any i deixarem enrere aquest estiu sufocant

3 min
Sortida del sol des de Cànoves i Samalús
Escolta aquí la previsió del temps

Les tempestes d'ahir divendres van ser molt locals i intenses en algunes zones, com el cas del Maresme. El registre de pluges en aquesta comarca va ser molt irregular: mentre que a Premià de Mar amb prou feines es van acumular 2 l/m², a Mataró es va arribar fins als 120 l/m², concretament 90 l/m² en una hora a la zona del port.

El Maresme, en especial Mataró, és un cas paradigmàtic arreu del món pel que fa a les avingudes i inundacions sobtades degudes a pluges torrencials. A més, és una comarca particularment vulnerable a aquests fenòmens per tres factors: l'ocupació de zones de risc –les rieres s'han convertit en els carrers principals de la població–, la gran densitat de població i la presència d'infraestructures altament vulnerables, com la via costanera del tren. La suma de tots aquests factors fa que el risc d'inundacions sobtades sigui més gran que en moltes altres zones del territori català.

Ahir a la nit també vam poder veure altres fenòmens poc usuals, com ara una mànega marina davant del Prat de Llobregat, associada als xàfecs davant la costa de Barcelona.

Mànega marina a l'aeroport del Prat
Formació de la mànega marina al Prat del Llobregat

Les pluges d'ahir han afavorit el descens del termòmetre en les mínimes –entre 1 i 3 °C per sota en la major part del territori–, exceptuant alguns punts del nord-est de l'Alt Empordà, on la presència de núvols ha impedit el refredament nocturn. La mitjana de les mínimes d'avui ha estat la més baixa que s'ha registrat des de principis d'estiu: -3 °C per sota la mitjana climàtica.

Pel que fa a les màximes, han estat moderadament més baixes arreu del territori -entre els 21 i 26 °C-, exceptuant al Pirineu on s'han mantingut entre els 9 i 14 °C. A poc a poc ens anem acostant a la temperatura típica d'aquesta època de l'any, i deixarem enrere la calor i la xafogor d'aquest estiu.

De cara a diumenge s'espera un augment subtil de la temperatura màxima, sobretot a les comarques de Ponent –Lleida, la Noguera i el Pla d'Urgell–. De cara a la setmana vinent s'esperen valors de temperatura suaus, en general al voltant dels valors que tindrem avui –dilluns serà el dia més càlid de la setmana, amb màximes al voltant dels 30 °C–. No serà fins dissabte vinent que haurem d'abrigar-nos més: experimentarem una baixada acusada del termòmetre arreu del territori d'entre 3 i 7 °C menys.

Malgrat tot, les prediccions de la setmana vinent dins la nostra regió són força incertes a causa d'uns ciclons tropicals que alteraran la circulació atmosfèrica típica de la nostra zona. Aquesta alteració, doncs, es tradueix en una baixada de la seguretat en els models meteorològics.

Durant el dia d'avui no s'ha produït cap situació de precipitació destacable, només algun plugim minso i molt local al voltant del Gironès i al nord de Barcelona.

De cara a diumenge, no es descarta algun ruixat restringit a les Terres de l'Ebre fins al matí. A partir d'aquí ens espera un començament de setmana força tranquil arreu del territori, i no serà fins dimecres que retornaran els ruixats al litoral central i al Pirineu Oriental. Novament, al cap de setmana els xàfecs recuperaran presència arreu del territori i aniran acompanyats de tempesta. Ara per ara, hi ha molta discrepància entre models i haurem d'esperar les noves actualitzacions per acabar de concretar la seva localització.

stats