Meteo 02/06/2019

Als Estats Units s'ha viscut un mes de maig amb prop del doble de tornados del normal

A Xile, dos tornados van causar un mort i diversos ferits a mitjans de setmana

Oriol Rodríguez
2 min
Un tornado a Tahoka (Texas) el dia 9 de maig

BarcelonaAls Estats Units s'ha viscut un mes de maig marcat pels fenòmens de temps sever i, especialment, pels tornados. Fins al dia 27, segons el Centre de Predicció de Tempestes (SPC, per les sigles en anglès), s'havien registrat un total de 442 fiblons, que són el doble dels que hi sol haver. La mitjana dels últims tres anys és de 226. Des de l'1 de gener se n'han arribat a comptar fins a 935, a tocar dels poc més de 1.100 que hi acostuma a haver anualment.

Mapa de les observacions de tornado als Estats Units entre l'1 de gener i el 30 de maig

Amb les dades encara preliminars, com a mínim quatre dels tornados que han tingut lloc al maig han arribat a causar la mort de 7 persones.

El 27 de maig ha sigut la jornada en la qual hi ha hagut més tornados: 72. Just l'endemà hi va haver un dels fiblons més intensos d'enguany. Va afectar el comtat de Douglas (Kansas). Gràcies al treball de camp dut a terme per tècnics de l'SPC, es va poder resseguir la traça de danys i estimar la seva intensitat. Aquest tornado, que va recórrer un total de 51 quilòmetres, va ser considerat un EF4 en l'escala de Fujita millorada, amb vents de més de 270 km/h.

Al llarg dels últims dies han anat circulant per les xarxes diversos vídeos sobre els tornados. Algunes de les imatges són ben especials perquè han pogut ser preses des d'un dron.

Molts d'aquests vídeos provenen de caçadors de tempestes. Als Estats Units cada vegada més gent surt a perseguir i fotografiar tornados. Aquesta febre, en certa manera induïda pels programes de televisió sobre caçatornados, pot arribar a ser un greu problema. D'una banda, la manca de formació pot fer que les persones acabin posant en perill la seva vida en la seva dèria d'aconseguir imatges impactants. A més, s'arriben a generar llargues cues de cotxes a les carreteres, cosa que dificulta la tasca del personal del servei de meteorologia, de les universitats i d'altres organismes que tenen, com un dels seus objectius, estudiar les tempestes que formen els tornados per poder millorar els avisos.

Un mort i diversos ferits per dos tornados a Xile

Els fiblons no s'han limitat a afectar la zona central dels Estats Units. Fa pocs dies, les ciutats xilenes de Los Ángeles, Concepción i Talcahuano es van veure afectades per dos potents tornados que, malauradament, van causar una víctima mortal i van deixar diversos ferits.

Les imatges dels potents remolins ràpidament es van fer virals. Un dels fets que més impressiona és la remor constant, semblant al soroll que fa un avió o un tren, que se sent quan s'acosta el tornado.

stats