ERC avisa que venen "hores decisives" per mesurar si el pacte amb JxCat és possible

La CUP critica la lentitud de la negociació i assegura que avalaria un Govern d'Esquerra en solitari

i
Quim Bertomeu
3 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest divendres davant les portes del Suprem.

BarcelonaPassen els dies i les setmanes i l'acord entre ERC i JxCat per desencallar la investidura segueix sense arribar. Davant d'aquest escenari, els republicans es resignen a acceptar que el pacte potser no serà del tot imminent, però sí que reclamen als de Carles Puigdemont tenir ja la garantia que més d'hora que tard serà possible. Aquest divendres Esquerra ha avisat que vol tenir aquesta certesa en "hores" o, com a molt, en pocs dies, per avaluar si cal que comenci a buscar una alternativa al Govern de coalició amb JxCat. "Venen hores i dies decisius per veure si és possible un acord", ha dit aquest divendres el vicepresident del Govern i candidat a la investidura per part d'ERC, Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser el mateix Aragonès qui la setmana passada, en una entrevista amb l'ARA, va donar a JxCat fins a l'1 de maig, és a dir aquest dissabte, per resoldre la situació. Després els republicans van modular la intensitat de l'ultimàtum. És evident que la negociació no estarà resolta quan s'arribi a la data límit, però Esquerra reclama que entre aquest dissabte i diumenge almenys s'aclareixi la situació. "Hem situat aquest cap de setmana com un element decisiu", ha dit Aragonès des de les portes del Tribunal Suprem, on han anat a acompanyar l'exconselllera i ara diputada d'ERC Mertixell Serret en la seva compareixença davant del magistrat Pablo Llarena.

També hi era la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha tornat a subratllar que és "absolutament urgent" tancar un preacord aviat. "Si no haurem de veure les alternatives, que passen també per JxCat, però reiterem la necessitat de desencallar l'acord. Demanem generositat", ha exposat. I quines són aquestes alternatives? Doncs els republicans pensen en explorar la possibilitat que, davant la falta de ritme en les negociacions, JxCat avali un Govern d'ERC en solitari i, amb la legislatura i el Govern en marxa, ja es veurà si és possible tornar a fer un executiu de coalició.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha assegurat aquest divendres que els anticapitalistes no tindrien cap problema d'avalar un moviment així d'ERC i donar suport a aquesta fórmula, i fins i tot ha animat JxCat a quedar-se fora del Govern si aquesta és la manera de sentir-se "més còmodes". També ha expressat el seu disgust pel lent ritme de negociacions entre els dos partits i ha dit que sent "preocupació i ràbia" perquè encara no hagin arribat a un pacte. Els cupaires mantenen un acord amb ERC des de fa setmanes que ara confien que no es toqui per acomodar JxCat al pacte de govern.

La rèplica de JxCat

La prova que l'acord és complicat és l'estira-i-arronsa que viuen constantment JxCat i ERC. Aquest divendres n'han tornat a donar mostra quan la diputada de JxCat al Congrés Pilar Calvo ha transmès el seu malestar per la pressió constant que reben dels republicans per arribar ja a un pacte. "La paraula pressa potser no és la millor companya", ha advertit, i ha negat, també des de les portes del Suprem, que les negociacions estiguin estancades. "El que veiem és que sí que s'està avançant", ha defensat. En una entrevista amb l'ARA, en canvi, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha deixat oberts tots els escenaris. "El risc d'accident a la vida i al futbol sempre hi és, i en una formació de govern també", ha afirmat, tot i que ha confiat en els negociadors per arribar a un pacte. Ara mateix el focus de la negociació està posat en com serà l'estructura del pròxim Govern, però segueixen havent-hi altres qüestions que, malgrat no estar en el centre d'atenció, continuen estancades, com el paper que ha de tenir el Consell per la República en el pròxim mandat.

stats