Illa defensa obertament indultar els presos polítics per afavorir el diàleg

El líder del PSC preveu que la Moncloa resolgui com a màxim en un mes i creu que la reforma de la sedició podria beneficiar els exiliats

3 min
El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, durant l'entrevista a TV3

Pas endavant de Salvador Illa, que aquest dimarts s'ha posicionat a favor de la concessió dels indults als presos polítics. "S'han de donar aquests indults", ha afirmat el líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició en una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, i s'ha convertit així en el primer socialista que defensa tan clarament la mesura de gràcia per als líders independentistes empresonats. Segons ha argumentat, la decisió favorable de la Moncloa a les sol·licituds permetria "refer la convivència" i la "cohesió" i "obrir un nou temps Catalunya", i és per això que ha demanat no demorar la decisió. "No em sembla massa lògic allargar aquesta decisió massa setmanes", ha dit, afegint que la seva previsió –un cop ja s'han emès tots els informes preceptius– és que el govern de Pedro Sánchez resolgui en "qüestió de setmanes o màxim un mes". La idea de l'executiu estatal és, de fet, resoldre abans de les vacances d'estiu.

Illa ha admès que entén que molts ciutadans catalans i espanyols puguin tenir "reticències" amb la concessió dels indults i que això els faci desconfiar del govern espanyol, però els ha demanat "confiança": "Necessitem fer passos decidits per obrir un diàleg sincer, obert i lleial. I l'indult és un pas en aquesta direcció", ha insistit. El cap de files del PSC, que ha refermat el seu rebuig a una amnistia perquè –ha dit– "no cap en el nostre marc de convivència", també s'ha mostrat comprensiu amb la situació dels exiliats, malgrat deixar clar que no comparteix aquest terme. "Entenc molt la situació per la qual passen", ha dit. En aquest sentit, i fent referència a la reforma del delicte de sedició que s'està treballant al ministeri de Justícia, ha parlat d'"ajustar" certs tipus penals, donant a entendre que la modificació del Codi Penal podria arribar a afavorir el retorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta dels líders independentistes a l'exili. Tot i això, ha recordat que –a diferència dels indults– aquesta és una decisió que ha de prendre la majoria al Congrés.

La carta de Junqueras: "Un pas en la direcció correcta"

El canvi de discurs i de to dels socialistes respecte al futur dels presos té a veure també amb el gir pragmàtic d'ERC i, sobretot, amb la seva arribada a la Generalitat. Illa, amb tot, ha qualificat de "pas en la direcció correcta" la carta que aquest dilluns va publicar a l'ARA el president d'ERC, Oriol Junqueras, en la qual no només avalava els indults, sinó que també aparcava la unilateralitat. Un gest que feia temps que reclamaven tant el PSC com el PSOE com a mostra de la voluntat de diàleg. Reiterant la seva voluntat de treballar pel "retrobament" dels catalans i de Catalunya amb la resta d'Espanya, el líder socialista ha vinculat les paraules de Junqueras a aquest objectiu. "Les saludo positivament", ha sentenciat.

El posicionament de l'exvicepresident, per contra, ha aixecat polseguera a JxCat i la CUP, que han criticat el qüestionament de la via unilateral, tal com les dues formacions han plasmat en dos escrits aquest dimarts també en aquest diari. Illa no s'ha referit a aquestes discrepàncies, sinó que ha repassat els pactes de país que planteja als socis a la Generalitat des del seu Govern alternatiu, presentat diumenge passat. La idea, ja traslladada al president Pere Aragonès al Parlament, és estendre la mà a Esquerra en matèria de gestió si la cohesió independentista torna a trontollar. I de retruc, passar pàgina del Procés.

stats