DEBAT SOCIALISTA
Crònica 14/01/2012

Antonio Balmón: "Estem obligats a entendre'ns amb CiU"

Acord "Hem de buscar el pacte social per impulsar la dinamització econòmica del país, no només entre partits, sinó també els agents socials i econòmics" Línia "La gent està més preocupada per arribar a final de mes que no pel model d'estat"

Pere Martí
3 min
Antonio Balmón

Després del congrés del PSC, ocupa el despatx de José Montilla a la quarta planta del carrer Nicaragua. Diu que li agrada treballar amb llum natural. No és el primer secretari, però mana molt. I parla clar.

Rubalcaba o Chacón?

Chacón.

No havíem quedat que el PSC era neutral?

Si, però jo parlo com a Antonio Balmón, militant d'aquest partit.

Per al PSC és igual que el secretari general sigui Chacón o Rubalcaba?

Per al PSC el que és important és ser fort.

No ho és?

Ho pot començar a ser si aquest PSC pensa primer en política social, en el que afecta la gent, més enllà dels territoris. Des del punt de vista territorial hem de prioritzar els interessos de la gent de Catalunya.

Chacón sosté que els socialistes s'han equivocat prioritzant el debat territorial per sobre del social.

En les circumstàncies que estem ara el més important és parlar dels problemes de la gent, derivats de les circumstàncies econòmiques que estem vivint. Nosaltres hem hagut de fer coses que estan molt distanciades de la nostra marca ideològica. És el que ha produït la distància entre la gent i nosaltres i és el que hem de recuperar.

Zapatero va anar massa a la dreta?

Un partit que en el seu ADN porta defensar i aprofundir l'estat del benestar va haver de prendre mesures a contracor i Zapatero no les va saber explicar.

I ara estan a l'oposició al Congrés.

Farem oposició constructiva. Si volem defensar la gent que representem no pot ser només des del no. Hem de ser útils i a l'oposició l'única manera de ser-ho és trobar acords i minimitzar l'impacte de les seves mesures.

Tot això ho faran sense grup propi.

L'important no és com ho fas, sinó què fas i què defenses. CiU té grup propi i vota sempre amb el PP, perquè hi ha una gran coincidència en polítiques socials, tot i que no estan orgànicament dins el PP.

Al congrés del PSC van decidir federalitzar el PSOE. Com?

El PSOE ja és federal. En aquests moments la gent està més preocupada per arribar a final de mes que no del model d'estat que tenim.

El nou PSC s'ha tornat sociovergent?

No, és més PSC. Volem accentuar la nostra personalitat, però jo ja vaig dir fins i tot abans del congrés que el PSC s'ha d'entendre amb el govern de Mas. Estem davant d'una situació que no és conjuntural sinó que és extraordinària i tremendament dura. Estem obligats a parlar i a entendre'ns. Hem d'entendre'ns perquè hem de preservar el que hem construït en els últims 30 anys. La voluntat del PSC ha estat sempre ser útil.

Encara que CiU doni suport a Rajoy?

És una situació conjuntural. CiU ha avalat unes mesures que malauradament afecten les classes mitjanes. L'actitud de CiU m'ha recordat la del tripartit, ha tingut una actuació erràtica. Nosaltres volem construir un acord sòlid.

S'hauran de posar a la cua.

No posem sobre la taula cap condició però deixem clar que per entrar a la geometria clínex que no comptin amb nosaltres.

De moment, sembla que el PP és qui està més ben posicionat.

Aquest suport a Rajoy ningú l'entén, però m'imagino que és a canvi de votar els pressupostos al Parlament. Nosaltres presentarem una esmena a la totalitat i fixarem en to constructiu les nostres propostes. Però el que passi amb els pressupostos no té res a veure amb la nostra proposta d'acord sòlid. És cert que ha coincidit en el temps però res més.

Un no als pressupostos no invalida la voluntat de pactar amb CiU?

No, no. Estem obligats a parlar. Lasituació ens hi obliga. Hem de buscar el pacte social per impulsar la dinamització econòmica del país, no només entre partits, sinó també amb els agents socials i econòmics. L'única manera de sortir-nos-en és arremangar-nos. En tot cas, nosaltres hi estem disposats.

Creu que pactant amb CiU, el PSC aturarà la caiguda electoral?

No ho sé. No ho fem per tacticisme. Té molts riscos, però no estic mirant les enquestes. El PSC necessita tornar a ser útil.

stats