Crònica 29/12/2011

2 preguntes a historiadors sobre els comptes de la monarquia

2 min
Joan B. Culla

Joan B. Culla

1És una mica caricaturesc voler atribuir al rei o al príncep un salari. El concepte mateix que el cap de l'Estat tingui un salari és grotesc. La Casa del Rei ha tingut una reacció una mica precipitada i poc meditada davant la situació creada per Urdangarin. Més que de transparència, ho veig una operació d'imatge una mica potinera perquè quedi la sensació que tampoc cobra tant tractant-se del rei.

2Ho veig més una qüestió d'inoportunitat, pel moment. Amb una crisi dura com la que tenim en què tothom s'omple la boca parlant d'austeritat, l'afer és especialment desgraciat i és cert que no fa cap bé a la monarquia. Però tampoc em precipitaria a treure conclusions. No fa l'efecte que la institució estigui en perill. El cert és que s'ha trencat un cert tabú mediàtic i es parla amb més llibertat sobre la Casa del Rei. La indagació periodística s'ha aproximat més que mai al nucli dur de la casa reial, però no hi ha entrat.

Xavier Casals

1És un primer pas cap a la transparència, en un tema que s'havia mantingut en l'opacitat. Però no ha estat un acte voluntariós, sinó que ha vingut forçat per un context de complicació per a la Casa del Rei (cas Urdangarin). La transparència no és només conèixer el pressupost, sinó quina és la frontera que separa l'activitat pública i privada del rei. És un primer pas, però amb això no n'hi ha prou.

2El cas Urdangarin, de moment ha obligat la Casa del Rei a fer passos que no entraven en el guió, com replantejar qui es considera família reial i posar les finances a la llum pública. Les conseqüències del cas seran unes o altres en funció de si Urdangarin acaba sent imputat o no. Si l'imputen, s'obre una situació radicalment nova. Per ara, és un escàndol mediàtic. Però si es judicialitza i és imputat, s'obre una nova etapa. I si acabés sent condemnat, llavors ja podria tenir conseqüències més àmplies.

Josep Fontana

1Esta bé que se'ns digui, per primer cop, que hi ha una partida d'uns 8,5 milions d'euros per a les despeses immediates de la Casa del Rei. Però no és més que una part de la despesa total. S'hi hauria d'incloure el que correspon al ministeri d'Afers Estrangers (viatges), al d'Interior (seguretat de la família), Hisenda, Patrimoni Nacional, etc. Com valorar aquests costos totals, que són encara desconeguts? Depèn del que cadascun de nosaltres pensi de la utilitat de la monarquia. Tenint en compte el que fins ara devem als seus antecessors, em sembla una institució anacrònica i inútil.

2El que és excepcional és que hagi arribat a l'opinió pública. Els judicis sobre la "història econòmica" del monarca haurien d'incloure capítols de la seva actuació personal sistemàticament ocultats: deutes, negocis i trampes. Només en coneixem dades aïllades. Parlar de transparència quan existeixen limitacions legals al que es publica sobre el rei és grotesc.

stats