CURSA ALS PREMIS DE HOLLYWOOD
Cultura 13/01/2012

'Pa negre' fa l'últim esprint abans dels Oscars a Nova York

Núria Ferragutcasas
3 min
L'equip de Pa negre ha intensificat la campanya per arribar als Oscars, de Los Angeles (a la foto) a Nova York ahir.

NOVA YORK"Hi anirem amb molta naturalitat i ben vestits. Aguantarem la pluja de flaixos que ensordeix i actuarem, farem molt de soroll per cridar l'atenció". Així va explicar ahir a Nova York Francesc Colomer, que interpreta el nen protagonista de Pa negre , com imagina la nit dels Oscars del 26 de febrer al Teatre Kodak si al final la pel·lícula és nominada.

El compte enrere per a Pa negre ja ha començat. El 22 de gener es farà pública la short list , una llista de 9 dels 63 films de parla no anglesa més valorats pels acadèmics i, dos dies després, dos comitès especials faran l'última selecció de les cinc pel·lícules que seran finalment les nominades als Oscars. El director Agustí Villaronga, la productora Isona Passola i els actors Francesc Colomer i Marina Comas han estat els últims dies als Estats Units per fer l'esprint final per promocionar la pel·lícula amb parades a Palm Springs, Hollywood, Los Angeles i Nova York.

Ahir els llums es van encendre quan l'últim fotograma de la pel·lícula es va fondre en negre. "M'ha agradat molt. L'actuació dels nens és magnífica ja que a través d'ells veus els horrors dels adults. Crec que el film captura molt bé l'essència de la infantesa", va explicar Alex Guerrero, periodista veneçolà que viu a Nova York i treballa per a mitjans llatins com la revista Tespis , després de la segona projecció de Pa negre a la ciutat dels gratacels. AnneLise Sorensen, periodista freelance que col·labora en revistes com New York Magazine , va assegurar que molts dels seus companys no han vist la pel·lícula i molts nord-americans no la coneixen, però, tot i així, creu que la cinta catalana té possibilitats. "El més important és el que pensin els acadèmics i crec que pot ser nominada perquè és molt bona", va dir Sorensen, que creu que els primers 30 segons del film són "espectaculars".

"Ja començo a tenir molts nervis", va afirmar Isona Passola al final de la roda de premsa que es va celebrar ahir a l'Institut Cervantes de Nova York. Passola va explicar que la pel·lícula es va poder tornar a veure aquesta setmana a Palm Springs amb molt d'èxit. "Es van fer set projeccions, cinc més de les esperades, i es van haver d'obrir dues sales més perquè amb una no hi cabia tothom", va dir il·lusionada. Tant ella com el director Agustí Villaronga van ser molt cauts davant la dificultat d'aconseguir la nominació. Villaronga es va mostrar content perquè el film ha agradat "a persones de diferents cultures" i va dir que és complicat fer-se un lloc quan la competència és el món sencer.

"No em vull fer gaires il·lusions perquè així la decepció no serà tan gran", va dir Marina Comas, que interpreta la Núria. Comas va explicar que el film ha estat molt important ja que és el seu "naixement" com a actriu. Mentre ella i Colomer explicaven les reaccions de les seves àvies sobre la pel·lícula, la mare de Comas, Carme Oller, va voler fer un apunt des del final de la sala. "La meva mare mai volia explicar res sobre la postguerra, em deia que no ho volia recordar, que només m'explicaria misèries. La pel·lícula mostra el dia a dia d'aquells anys, sense estar polititzada, i ha aconseguit que, finalment, la gent gran en parli". Nominada o no, Pa negre ha aconseguit fer llum sobre un període fosc de la història.

stats