TEMA DEL DIA

Les tensions entre Podem i el Govern s'enquisten

Armengol no fa enrere el nomenament de Terrés i demana a Jarabo que deixi de generar inestabilitat. Ell la convenç per obrir un debat sobre el model d'IB3, però una nova designació a la televisió pública torna a enrarir l'ambient 

La queixa pública de Podem, que dilluns advertia per primera vegada de la possibilitat d'un trencament del Pacte si no es rectificava la política de nomenaments, no ha agradat gens als seus socis, que lamenten el desgast que suposa per a l'Executiu el qüestionament intern. L'endemà, les tensions entre Podem i el Govern, lluny d'esvair-se, s'enquisten. Les posicions en la polèmica pels nomenaments no s'han mogut i, malgrat els moviments que s'han produït en la qüestió d'IB3, on el Govern accepta ara fer un fòrum de debat sobre el model de la ràdio i televisió pública com planteja Podem, el nomenament d'un nou director de la televisió autonòmica de forma unilateral per part del director general en funcions, Pep Codony (PP), encara ha crispat més la situació.

Abans que es fes públic el nomenament, en el qual el Govern nega haver participat, la presidenta Francina Armengol es reunia aquest dimarts al Parlament amb el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, per intentar reconduir la situació. El PSIB no sembla disposat a fer enrere el nomenament que qüestiona Podem, el del socialista menorquí Francisco Fernández Terrés, com a gerent de SITIBSA, el servei de cartografia del Govern. Els socialistes, a més, no entenen com Podem fa pública la seva queixa sense haver demanat el cessament de Fernández Terrés en cap comissió de seguiment del Pacte. Aquest dimecres, per cert, es torna a reunir aquest òrgan i, malgrat que la qüestió no figura en l'ordre del dia, es preveu que Podem l'expliciti.

Des del Govern s'espera a veure com es concreten els moviments de Podem, sobretot perquè en el proper ple del Parlament de dimarts vinent es debatrà i votarà una moció del PP crítica amb la política de nomenaments del Pacte. Malgrat que en la moció es demana el cessament de diversos alts càrrecs, com Juli Fuster (marit de la consellera de Salut) o Pau Thomàs (fill del vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs), el PP no qüestiona el nomenament de Terrés. Podem, que ha expressat públicament la sensació de sentir-se menystingut pels socis, encara no ha decidit què votarà i, des de l'Executiu, no es descarta res. En vistes a què pugui passar dimarts, Armengol hauria demanat a Jarabo que aclarís la posició del seu grup: si està amb el Govern o si opta per desestabilitzar-lo. Per als socis, si Podem votàs amb el PP la seva moció, estaria clar que la formació opta per la segona via. Però Podem també ha registrat una interpel·lació al Govern sobre la política de nomenaments que es veurà en els propers plens del Parlament.

L'altra petició de Jarabo, plantejada en el ple aprofitant una pregunta a la consellera de Transparència, Esperança Camps, de qui depèn IB3, passa per crear un fòrum de debat sobre el model d'IB3. Malgrat que Camps li ha contestat que primer cal que IB3 "funcioni" i que els grups parlamentaris es posin d'acord per elegir al futur director general, Armengol hauria acceptat en la reunió posterior la petició de Jarabo perquè el debat es pogués obrir en paral·lel al procés d'elecció del director general, però sempre que no es dilati més la tramitació de la modificació de la llei d'IB3, que ha de facilitar el canvi a la cúpula de la ràdio i televisió pública. Tot i que hi hauria certa entesa en aquest punt, la notícia del nou nomenament portat a terme pel director general en funcions d'IB3 ha tornat a generar tensions entre els socis del Pacte.

Les tensions, evidents, s'han deixat entreveure de forma intermitent en el ple del Parlament d'aquest dimarts. No tant en el torn de control al Govern, on els representants de Podem han marcat perfil sense ser agressius amb els consellers, a força de mostrar el seu interès per la campanya contra l'explotació laboral, la inactivitat del Govern en els darrers anys en la recuperació de la Memòria Històrica, l'incompliment de la Llei del Consell Consultiu o la gestió de la televisió autonòmica. Ho han fet amb intervencions en les quals no s'han estat de llançar algunes crítiques contra les formacions amb qui han pactat. En acabar la sessió, els diputats han tret cartells en contra del Toro de la Vega.

Més continguts de