ECOTAXA

Artà demana al Govern que compri la finca d'Els Canons

La propietat, Cala Veya SL, l'anuncia per un preu inflat de 15 milions

L' Ajuntament d'Artà ha fet la petició explícita al Govern perquè destini doblers provinents de l'impost turístic a la compra de la finca d'Els Canons, mesura que suposaria una ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant. Així ho aprovà ahir amb el vot en contra del PP. La moció, que en principi havia de demanar que la llei eliminàs els articles que es refereixen a la reinversió turística, es va presentar sense aquest apartat a petició del PSOE.

La finca d'Els Canons ja està en venda. Segons ha informat l'exbatle, Jaume Alzamora, fa uns anys la propietat, Cala Veya SL, va fer una oferta a l'Ajuntament per 20 milions d'euros. És una xifra més alta que la que ara anuncien diversos portals immobiliaris, amb preus que oscil·len entre  els 15 i els 18 milions d'euros, però més baixa que els 22 milions que es demanaven fa tres anys. Això no obstant, els preus podrien estar inflats, ja que els anuncis presenten la finca com a sòl urbà, tot i que en realitat està qualificada com a sòl rústic protegit. Altres fonts indiquen que el preu de mercat serien uns 11 milions.

Urbanització frustrada

Situada entre Betlem i Ca los Camps, la finca d'Els canons va ser objecte d'un pla d'urbanització finalment frustrat quan el primer Pacte de Progrés va desclassificar la zona. Les Normes Subsidiàries d' Artà de 1989 varen dibuixar la finca com a urbanitzable. Malgrat l'oposició del GOB, quatre anys després s'aprovà el Pla parcial que donava llum verda al projecte. El 1995 varen començar les obres (encara hi ha alguns vials marcats), que finalment es paralitzaren.

El rebuig de l'opinió pública i després també de les administracions al projecte urbanitzador varen dur a la protecció definitiva, amb una modificació de la Llei d'Espais Naturals l'any 2000, que va qualificar els terrenys com a ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès). Deu anys més tard, una sentència del Tribunal Suprem va condemnar el Govern a indemnitzar Cala Veya SL amb 4,8 milions d'€ (3,6 més els interessos de demora). Al cap d'un any, l'Ajuntament va sol·licitar al govern central que compràs la finca.

Els Canons té una extensió de més d' 1,7 milions de de metres quadrats. Disposa d'unes cases velles i de les cases de Betlem, que els artanencs utilitzen per a activitats lúdiques. Cala Veya SL ha tramitat la legalització de l'heliport que hi ha devora aquestes cases, el qual des de juliol de 2014 té vistiplau del Ministeri de Medi Ambient.

Més peticions dels ajuntaments

La publicació de l'esborrany del nou impost turístic ha motivat peticions d'altres ajuntaments perquè siguin tinguts en compte a l'hora d'invertir allò recaptat. El de Santa Margalida aprovà una moció aquest dilluns en què es demana que el 80 per cent dels beneficis es destinin a noves infraestructures o millores de les existents en municipis turístics i el 20% restant a mesures mediambientals. Per la seva banda, Pollença discutirà una moció aquest dijous en què es reclama una 'autèntica' ecotaxa.

 

 

Més continguts de