MASSIFICACIÓ

Artà vol fer un pàrquing a Cala Torta

Caldria expropiar terrenys, ja que és una zona protegida

L'Ajuntament d'Artà preveu iniciar els tràmits per habilitar un aparcament a Cala Torta. Així ho indicà el batle, Bartomeu Gili (El Pi), qui destacà que el primer que s'haurà de fer és entrar en contacte amb els propietaris de les parcel·les on seria possible habilitar espai per a l'estacionament de cotxes. Les negociacions també haurien de servir per millorar els accessos a la platja en el darrer tram de camí, molt deteriorat i de propietat privada.

Malgrat que l'Ajuntament encara no ha actuat per posar en marxa el projecte, sí que disposa d'exemples arreu de l'illa d'aparcaments en zones protegides (Cala Torta és al Parc Natural de Llevant). Un informe del Consell de Mallorca elaborat per instància dels propietaris del pàrquing il·legal de ses Covetes (Campos) estableix que perquè aquest sigui legal ha de ser públic, ja que està situat en zona ANEI. Així doncs, tant en el cas campaner com en l'artanenc, primer s'haurien d'expropiar els terrenys. La tramitació, però, encara s'allargaria més, ja que s'haurien de modificar les Normes Subsidiàries per dotar els terrenys d'aquest ús i rebre el vistiplau de Medi Ambient.

Recaptació

A més d'evitar la saturació de cotxes devora la platja i de facilitar els accessos, l'habilitació d'una zona per aparcar també serviria a l'Ajuntament per recaptar. "Si poguéssim cobrar per aparcar, el manteniment també seria rendible", indicà el primer edil.

L'obtenció de recursos per l'explotació de les platges és un tema candent a l'Ajuntament artanenc d'ençà que sortí a la llum un intent per instal·lar un xibiu a l'arenal verge de sa Canova. Arran d'aquesta iniciativa, el Consistori inicià els tràmits per obtenir la concessió de les platges. Un dels objectius era blindar aquesta platja, però a mitjan termini també es pretenia valorar possibles noves instal·lacions en altres cales.

Precisament, l'aprofitament econòmic és l'aspecte que més pressió fa en el cas de ses Covetes. En aquesta platja, els concessionaris dels xibius i els llogaters dels locals de bars i restaurants han pagat una taxa elevada a l'Ajuntament, però tenen menys clients dels previstos a causa de la clausura del pàrquing il·legal.

Altres casos

Altres municipis han de fer front a la saturació de vehicles que intenten aparcar per arribar a les cales verges. En el cas de Manacor i Cala Varques, és un tema pendent des de fa anys, durant els quals l'Ajuntament, per una banda, ha promocionat la cala turísticament i, per l'altra, no ha posat fil a l'agulla per fer front a problemes d'accés. Tant el PP com El Pi faran preguntes sobre aquesta qüestió durant el ple d'avui vespre.