PATRIMONI

L'Ajuntament d'Artà denega el permís per penjar un domàs verd a la murada

El Bisbat vol impedir que el Consistori registri la muralla a nom seu

L'Ajuntament d'Artà ha denegat el permís per penjar un domàs verd en suport a la comunitat docent, que havien sol·licitat 32 persones, a la murada del municipi. "No podem donar cap resposta fins que no s'aclareixi qui n'és el propietari", ha explicat avui el batle, Tolo Gili (El Pi).

Mentre que el Consistori defensa que ja ha començat els tràmits per registrar el bé a nom seu, el rector del municipi, Joan Servera, assegura que si l'Ajuntament posa en marxa l'expedient el Bisbat ho recorrerà. "Ho impugnarem", ha dit. Administració i Església varen mantenir el passat 8 d'octubre una reunió per abordar aquest conflicte, a la qual també assistiren l'exrector, Antoni Amorós, i el vicari general, Antoni Vera. "Va ser una trobada cordial i informativa, no negociàrem res", ha informat Gili. Segons han indicat les dues parts, la intenció és arribar a un acord de col·laboració per mantenir l'espai. Totes dues deixen entreveure que no hi ha urgència per aclarir-ne la titularitat.

Guerra de símbols

El rector s'ha mostrat contrari que qualsevol col·lectiu pengi cap símbol a la murada. "Tots els artanencs senten Sant Salvador com si fos seu, no s'han de ferir sensibilitats i s'han de mantenir neutres d'ideologia", ha dit. Això no obstant, durant les festes patronals d'aquest estiu s'hi van penjar les banderes mallorquina i espanyola.

La comunitat educativa i altres entitats artanenques han intentat en diverses ocasions penjar algun símbol a la murada. Tant l'octubre del 2013 com el febrer d'enguany s'hi va col·locar un domàs verd, que després el rector va fer llevar. Davant aquesta nova petició del mes passat, l'oposició va demanar (i es va aprovar una moció) que l'Ajuntament n'aclarís la titularitat i prengués les "mesures oportunes" per penjar-hi un llaç quadribarrat i un domàs verd.

Proves

Un estudi historiogràfic elaborat per Antoni Picazo, comanat per l'Ajuntament l'any passat, és el document que demostraria el dret del Consistori de registrar-la. Servera ha indicat avui que també disposaria de documentació que provaria tot el contrari.
El + vist

El + comentat