PATRIMONI
Part Forana 09/12/2015

L'Ajuntament d'Artà podrà gestionar el monestir de Bellpuig

El Govern vol que la pròrroga per a les inversions estatutàries sigui de quatre anys

Margalida Bonnín
2 min
El 2001 s'hi projectà un centre d'interpretació d'arquitectura del repoblament. / M. B.

ArtàEl Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Artà pactaran una gestió conjunta del monestir de Bellpuig, propietat de la institució insular, però del qual es podria encarregar directament el Consistori. Així ho han indicat aquest dimecres representants de les dues institucions en la primera reunió per tractar aquest tema després que es donàs a conèixer que els 1,1 milions que l'Estat va traspassar al Govern en concepte d'inversions estatutàries es destinarà a la compra de l'edifici del Sindicat de Felanitx, sempre que Madrid hi doni el vistiplau.

El conseller de Cultura, Francesc Miralles, ha assegurat que la institució assumirà el total de la inversió a través de fons propis. La primera aportació és de 400.000 euros a través una partida inclosa en els pressupostos de 2016. També ha destacat que la voluntat és articular la gestió del patrimoni artanenc amb una visió global, una manera de fer per la qual també aposta el Consistori, segons ha destacat el batle, Tolo Gili.

Pel que fa al futur del monestir, es plantejaran noves possibilitats i segurament descartaran els projectes iniciats l'any 2000, que pretenien convertir el bé patrimonial en un centre d'interpretació de l'arquitectura del repoblament.

Amb la reunió d'avui, Consistori i Consell han acostat posicions, després que l'Ajuntament es posicionàs oficialment contra la decisió unilateral de desviar la inversió de Bellpuig al Sindicat.

4 anys més

Per altra banda, el Govern intentarà que les inversions estatutàries es prorroguin durant 4 anys més, segons ha indicat el conseller insular d'Hisenda, Cosme Bonet. Això no obstant, ha reconegut que la qüestió no s'aclarirà fins passades les eleccions generals del 20 de desembre. En aquesta partida, s'hi inclouen els doblers de Bellpuig, els que havien de servir per rehabilitar i explotar el castell roquer de Santueri (Felanitx); els doblers per al casal Can Weyler (Palma) i la partida per a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (Llucmajor).

Així mateix, Bonet ha defensat la maniobra del Consell de "redirigir" uns 4 milions d'inversions estatutàries a la compra del Sindicat: "és un únic gran projecte i fàcil de gestionar", ha dit. Aquesta operació, però, també ha de menester el vistiplau de Madrid, ja que les inversions tenien caràcter finalista. Cal tenir en compte que els futurs projectes a l'antic celler de vi estaran impulsats per l'artista felanitxer Miquel Barceló.

Doblers quasi perduts

El Govern va ingressar els doblers d'aquestes inversions estatutàries, que havia de traspassar als consells insulars, l'any 2011. Una bona part, però, varen quedar dins la caixa comuna i, si no es prorroga el termini per invertir-les, s'hauran de retornar al govern central. Bonet ha tornat a acusar avui l'expresidenta del Consell Maria Salom d'haver renunciat a rebre aquestes inversions per salvar la tresoreria del Govern Bauzá. El termini d'execució de les obres actual és el 31 de març de l'any que ve.

Les inversions que van destinades al centre del fotògraf Toni Catany a Llucmajor formen part d'una altra partida i tenen com a termini d'execució el desembre de 2016.

Cost del Sindicat

El preu de compra de l'edifici del Sindicat s'està gestionant amb la propietat, un vinater de Binissalem. Una primera taxació encarregada per l'Ajuntament valoraria l'immoble en uns 4 milions d'euros. És el mateix import pel qual el volia comprar l'anterior equip de govern amb doblers del Consistori.

stats