EDUCACIÓ

Assemblea de Docents: “Martí March ha començat a seguir el camí de Joana Maria Camps”

El col·lectiu diu que la vaga convocada per al proper dimarts 15 de desembre serà “un èxit”

L'Assemblea de Docents passa a l'atac i vol tensar la corda al màxim en plena campanya electoral. Com ja passà amb Bauzá, ara volen la intervenció directa de la presidenta del Govern, Francina Armengol. Consideren que el conseller d'Educació, Martí March, no els deixa cap altra “alternativa” que fer vaga, convocada per al proper 15 de desembre. El titllen d'“escorat cap a estribord”, per no dir directament cap a la dreta; i l'acusen de “fer-se fotos, prorrogar retallades, aplicar la LOMQE sense minimitzacions i no escoltar ningú”. Fins i tot, però, d'haver “començat a seguir el camí de Joana Maria Camps”. Tan és així que creuen que March “ha actuat com un autèntic piròman del sistema educatiu”.

L'acusen d'haver ignorat l'Assemblea en les negociacions i d'haver signat l' acord marc amb els sindicats abans que els Docents fessin una  consulta  als centres per saber si hi havien de donar suport o no. Consideren que se'ls ha arraconat “com en els millors temps de Joana Maria Camps i Guillem Estarellas” per haver optat pel “no reconeixement de l'Assemblea de Docents i per tractar de desgastar-la amb el temps”, diuen. Del 30 de setembre ençà, quan el conseller signà l'acord amb els sindicats i que permeté desconvocar l'aturada per part d'STEI i FE-CCOO, no hi ha hagut contactes entre el col·lectiu i la Conselleria d'Educació. No hi ha hagut, asseguren, “cap contacte ni formal ni informal des d'aleshores ni per part del conseller, ni per part de cap membre del Govern, ni per part de cap membre dels partits del Govern”.

No perdonen tampoc a March que hagi parlat de “vaga virtual” en referir-se a una vaga indefinida que està convocada però que no es fa efectiva d'ençà del curs passat. “Potser el que és virtual és l'acord que va signar d'esquena a bona part dels docents dels centres educatius i de la meitat dels sindicats que formen part de la Mesa Sectorial”, han dit en la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dijous horabaixa a Can Alcover.

Atribueixen al conseller, així mateix, una “manca de voluntat negociadora i de diàleg”, i l'acusen d'haver fet un desplegament de la LOMQE “exempt d'un sincer procés participatiu i de cap acció de minimització”. Asseguren també que el procés d'elaboració dels nous currículums LOMQE, que aquest divendres precisament s'abordarà en la Mesa Sectorial d'Educació, s'ha fet sense transparència. Com a exemple d'això, afirmen que les al·legacions d'alguns col·lectius com la Plataforma Crea i l'Associació de Professors de Tecnologia han estat “descartades sense més” i no apareixen en els esborranys. Per això, demanen explicacions sobre el criteri i metodologia que s'ha fet servir per estimar o no les al·legacions presentades.

Igualment, parlen de “dejà vu”, perquè la Conselleria “assumeix” la LOMQE “sense resistències”. En seria una prova que, afirmen, ja s'ha iniciat el procés perquè les escoles facin les avaluacions individualitzades de 3r i 6è de Primària que preveu la llei Wert. Qüestionen que aquestes avaluacions vagin acompanyades de plans de millora als centres i que hi hagi doblers o personal per posar-los en marxa.

El projecte de pressupost per a 2016 és, a més de la LOMQE, l'altre gran argument que posa el col·lectiu damunt la taula per convocar la vaga. Quantifiquen en 40 milions el que manca perquè el pressupost educatiu “s'assembli un poc al que es va prometre i es pugui ser mínimament optimista”. És la  mateixa xifra que ha posat Podem damunt la taula.

Per tot això, si creuen que March és el “piròman”, creuen que la que ha “d'apagar el foc” és la presidenta Armengol. L'escenari és molt diferent respecte de les convocatòries de vaga anteriors i el suport social també ha disminuït, però els Docents treuen pit: “Per ventura pensen en la possibilitat de veure-les venir, que la vaga serà un fracàs. Però la memòria ens recorda que, tot i el pessimisme permanent del professorat, cada convocatòria que ha llançat l'Assemblea de Docents ha estat un èxit”. La darrera jornada de vaga va fer-se el 19 de maig passat, en plena recta final de la legislatura i a només quatre dies de les eleccions autonòmiques i municipals, contra les proves LOMQE a tercer de Primària.