CAS VIATGES

La jutgessa arxiva per tercera vegada el cas dels viatges de Joana Maria Camps

L'Assemblea de Docents recorrerà la decisió judicial, que considera que no hi ha indicis d'infracció penal en els fets imputats a l'exconsellera d'Educació

La jutgessa titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, Piedad Marín, considera manifesta la “inexistència d'un delicte de malbaratament de fons públics” per part de l'exconsellera d'Educació amb José Ramón Bauzá, Joana Maria Camps. Per això, aquest dilluns va resoldre l'arxivament de la causa iniciada arran de la querella presentada per l'Assemblea de Docents contra la política menorquina pels viatges que feia a Menorca mentre exercia el càrrec. La resolució judicial decreta el sobreseïment lliure de les diligències prèvies “perquè no són constitutius d'infracció penal els fets imputats a Joana Maria Camps Bosch”.

La magistrada titlla “d'atípics” els fets objecte de la querella formulada per l'Assemblea de Docents. I apunta que “la senyora Camps ha justificat amb la documentació aportada en el dia d'avui (per dilluns), de prolixament i detalladament que els viatges que realitzà a Menorca mentre fou consellera tingueren com a motiu un acte oficial o una reunió de treball en l'àmbit de la seva competència”.

No només això, sinó que considera que Camps ha justificat “amb les factures dels viatges d'una consellera menorquina i d'una consellera eivissenca” les raons per “l'aparent descompensació institucional que es corresponen amb les línies polítiques que han marcat els diferents governs, siguin del signe que siguin, amb les illes menors”, diu la resolució judicial emesa i comunicada aquest 21 de desembre.

Camps va reconèixer en la declaració judicial divendres passat des dels jutjats de Ciutadella i per videoconferència que no podia justificar documentalment que hagués pagat de la seva butxaca alguns viatges a Menorca. Tanmateix, i segons reflecteix la resolució d'arxivament, la jutgessa considera suficient per sobreseure el cas les factures de dues conselleres de Menorca i Eivissa. Així quedaria justificat, segons la jutgessa, que Camps viatjàs amb tanta freqüència a la seva illa d'origen, Menorca.

Amb aquest arxivament ja sumen tres ocasions les que la jutgessa Piedad Marín ha arxivat aquest cas. Anteriorment fou a petició de la Fiscalia, emperò l'Audiència Provincial ordenà el mes d'octubre reobrir-lo perquè considerà que existien indicis suficients per dur a terme la investigació sol·licitada pels denunciants. El tribunal provincial va admetre a tràmit la querella per malversació de fons públics de l’Assemblea perquè detectà “una aparent descompensació” en les visites de Camps a Menorca en comparació amb les altres illes, i va afirmar que “crida l'atenció que en ocasions la querellant faci viatges a Menorca d'uns quants dies de durada, no per actes propis de la seva funció.”

L'exconsellera ha dit al llarg de tot aquest temps haver actuat amb “plena correcció” i no haver comès cap irregularitat en els desplaçaments realitzats a càrrec a la Comunitat Autònoma. Joana Maria Camps va defensar l'octubre passat, just en conèixer-se la seva imputació, que la seva “actuació i la freqüència dels desplaçaments va ser similar a la d'altres conselleres de Menorca i Eivissa en l'Executiu autonòmic”, i concretament es va comparar amb les “socialistes, Joana Barceló i Pilar Costa, de Menorca i Eivissa respectivament”.

Aleshores indicà que “durant un període de 10 mesos entre febrer i desembre de 2010, Joana Barceló, essent consellera del Govern, va realitzar 46 viatges, 38 dels quals en caps de setmana; i durant els 5 primers mesos de l'any va fer 28 viatges. Tots els bitllets varen ser a càrrec de la Comunitat Autònoma”.

Els querellants, l'Assemblea de Docents, sospiten que la menorquina podria haver aprofitat el fet de tenir la residència a Menorca per fer coincidir desplaçaments privats amb el pretext d'actes oficials “tot i que ja cobrava un complement anual de 22.000 euros per viure a Mallorca per obligacions del càrrec”. Per això, l'Assemblea de Docents ha confirmat que recorrerà la resolució judicial.